Na hlavný obsah

Sucho odhalilo odpad na dne Ružínskej priehrady

Dlhodobé sucho spôsobilo, že vodná nádrž je bez vody.

Sucho odhalilo odpad na dne Ružínskej priehrady
Na snímke vyschnutá Ružínska priehrada. Foto: RTVS

Ružín je prázdny. Dlhodobé sucho spôsobilo, že vodná nádrž je bez vody. Vidieť však odpad. A to aj napriek námahe aktivistov, ktorí nádrž čistili už niekoľkokrát.

Po Ružínskej priehrade sa dá teraz pokojne prechádzať. Nie všade, niekde ostali aj mláky. V časti priehrady v Jaklovciach nie je voda vôbec. Spôsobilo to nadmerné sucho, pre ktoré museli vodohospodári myslieť aj na rieky.

„V zmysle funkcie nádrže je potrebné zabezpečiť dodávku vody pre priemysel a život v rieke pod ňou a teda zabezpečiť funkcie, kvôli ktorým bola nádrž vybudovaná,“ hovorí Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zo 43 miliónov kubíkov vody je iba jedna tretina,“ zdôraznil Jozef Kojecký, zakladateľ OZ Ružínska priehrada. Napriek tomu nejde o mimoriadnu situáciu ani o prírodnú katastrofu. Pozerať sa na suché dno Ružínskej priehrady však ľudí znepokojuje. Pred pár týždňami bolo vody viac.

V inej časti Ružínskej priehrady sa voda predsa len nájde. Občianske združenie už do nej vložilo ďalšiu nornú stenu, ktorá má naplavený odpad zachytiť. Väčšina odpadu však zostáva v 60-centimetrovom bahne.

Aktivistov okrem naplaveného odpadu z rómskych osád trápi aj súkromná vodná elektráreň, ktorá smeti vracia späť do vody. Podľa združenia by sa tak o priehradu mala starať aj ona. Súkromník to vidí inak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny