Na hlavný obsah

Súd EÚ zamietol žalobu Agrofertu na europarlament pre utajovanie dokumentov

Dospel k záveru, že EP riadne zdôvodnil ich utajenie.

Súd EÚ zamietol žalobu Agrofertu na europarlament pre utajovanie dokumentov
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Všeobecný súd Európskej únie v stredu (28. 9.) zamietol žalobu holdingu Agrofert na Európsky parlament (EP). Firma sa žalobou chcela domôcť prístupu k dokumentom týkajúcim sa rezolúcie o konflikte záujmov bývalého premiéra Andreja Babiša.

Agrofert požadoval poskytnutie záverečnej audítorskej správy Európskej komisie (EK) a listu, ktorý kvôli konfliktu záujmov poslala Babišovi. Súd dospel k záveru, že EP riadne zdôvodnil utajenie listu a že časť správy už zverejnila samotná komisia.

Spor sa týkal dokumentov, ktoré predvlani viedli europoslancov k schváleniu rezolúcie kritizujúcej Babišov konflikt záujmov. České orgány tiež rezolúcie vyzývali na ochranu európskeho rozpočtu. Firma tvrdila, že ich sprístupnenie je vo verejnom záujme, čo ale parlament odmietol.

Babiš mal na Agrofert rozhodujúci vplyv

Sudcovia v Luxemburgu v rozhodnutí dospeli k záveru, že časť audítorskej správy už zverejnila komisia, a firma teda nemá dôvod žiadať o jej poskytnutie parlament. Nič na tom nemení ani fakt, že komisia nezverejnila úplnú správu, keďže podľa súdu by Agrofert rovnako nemal nárok na sprístupnenie neverejnej časti.

V prípade listu potom podľa sudcov EP dostatočne zdôvodnil, prečo by jeho sprístupnenie mohlo „ohroziť cieľ auditného vyšetrovania, a to tým skôr, že vzhľadom na priame zapojenie českého predsedu vlády bolo vždy dôležité rešpektovať dôvernosť dialógu medzi ním a komisiou“.

Audit komisie dospel k záveru, že Babiš mal ako český premiér rozhodujúci vplyv na Agrofert. Babiš nesúhlasil a tvrdil, že vyhovel českým zákonom.

Europoslanci mali s Babišom za jeho pôsobenia na čele českej vlády dlhodobé spory. Vo svojich uzneseniach ho vyzývali, či sa vzdá vplyvu na Agrofert, alebo odstúpia z vládnej funkcie.

Premiér to odmietal a europoslancov obviňoval zo zaujatosti kvôli ich politickej príslušnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet