Na hlavný obsah

Tohtoročné lesné požiare spôsobili najviac emisií za posledných 15 rokov

Požiare boli intenzívnejšie a trvali dlhšie.

Tohtoročné lesné požiare spôsobili najviac emisií za posledných 15 rokov
Lesné požiare pri mestečku Doyle v Kalifornii. Foto: SITA/AP

Počas troch mesiacov lesných požiarov v Európe sa tento rok do ovzdušia uvoľnilo 6,4 megaton uhlíka v podobe dymu. Ide o najvýraznejší únik látok znečisťujúcich ovzdušie od roku 2007.

Uviedla to v stredu (7. 9) európska služba monitorovania atmosféry Copernicus. Agentúra dodala, že v porovnaní s inými rokmi boli tohtoročné požiare v Európe intenzívnejšie a trvali dlhšie.

Francúzsko a Španielsko zaznamenali najvyššie emisie za 20 rokov

Vedci využívajú satelitné pozorovania ohnísk požiarov na odhad emisií uhlíka. Zameriavajú sa najmä na Európsku úniu a Spojené kráľovstvo.

K emisiám podľa nich tento rok najviac prispeli požiare v juhozápadnom Francúzsku a Španielsku, ale v menšej miere aj požiare v Čechách a Saskom Švajčiarsku.

Francúzsko a Španielsko zaznamenali v tomto roku najvyššie emisie za posledných 20 rokov.

Ostatné regióny severnej pologule zvyčajne zažívajú vrchol požiarnej aktivity počas letných mesiacov. v tejto oblasti odhadovali, že budú emisie výrazne nižšie ako v posledných rokoch. Na ruskom Ďalekom východe bolo v porovnaní s inými rokmi požiarov menej.

Na západe Spojených štátov boli emisie výrazne nižšie ako v posledných dvoch rokoch a vrátili sa k normálnejším úrovniam.

V prvých septembrových dňoch sa v amazonskom regióne zvýšil počet požiarov, pričom oblohu nad Južnou Amerikou zahalil dym. Emisie tam vystúpili vysoko nad priemer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet