Na hlavný obsah

V Amazonskom pralese v auguste vzplanulo cez 33 000 požiarov

Ide o najvyšší mesačný údaj za posledných päť rokov.

V Amazonskom pralese v auguste vzplanulo cez 33 000 požiarov
Lesný požiar v brazílskej Amazónii. Foto: TASR/AP

V brazílskom Amazonskom pralese v auguste zaznamenali vyše 33 000 lesných požiarov, čo je najvyšší mesačný údaj za päť rokov. Informovala o tom vo štvrtok (1. 9.) agentúra AP, podľa ktorej ide o dôsledok nelegálneho odlesňovania.

Satelitné detektory zaznamenali v auguste 33 116 požiarov, čo je najhorší augustový údaj za 12 rokov. Najviac ohňov a tiež odlesňovanie pripadá v Amazónii práve na august a na september. Snímky horiaceho lesa z Brazílie v auguste 2019 šokovali celý svet.

Prezident Jair Bolsonaro, ktorý toho roku nastúpil do úradu, vtedy vyjadril podozrenie, že za požiarmi v Amazónii stoja mimovládne organizácie. Podľa neho majú z požiarov mediálny prospech a pomstia sa tak vláde za obmedzenie štátnych príspevkov.

Tohtoročný august prekonáva aj situáciu z roku 2019. Bolsonaro odmieta prijať kritiku aj teraz. V rozhovore s denníkom O Globo 22. augusta, keď zaznamenali najviac požiarov za jediný deň za 15-ročné obdobie, vyhlásil, že zmyslom kritiky je poškodiť brazílske poľnohospodárstvo. „Brazília si nezaslúži, aby ju takto napádali,“ povedal.

Známky horiaceho lesa sú viditeľné aj vo vzdialenosti niekoľko sto kilometrov, v amazonskom najväčšom meste Manause. Dym sa nad ním drží niekoľko týždňov.

Podľa AP sa požiare v Amazonskom pralese takmer vždy zakladajú úmyselne. Buď pre získanie pasienkov, alebo pre pálenie suchých popadaných stromov. Často sa však vymknú kontrole a rozšíria sa do nedotknutej časti lesa.

„Veľmi sa rúbe, takže je tam veľa ležiacich stromov, ktoré môžu horieť,“ oznámila Ane Alencarová, koordinátorka programu Mapbiomas Fire. Požiare sa podľa nej začali rýchlo šíriť po dažďoch na začiatku augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet