Na hlavný obsah

Trussová a Biden sa zhodli na význame ochrany mieru v Severnom Írsku

Obaja sa tešia na vzájomnú spoluprácu.

Trussová a Biden sa zhodli na význame ochrany mieru v Severnom Írsku
Na snímke Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Liz Trussová a americký prezident Joe Biden sa počas utorkového (6. 9.) telefonického rozhovoru „zhodli na dôležitosti ochrany“ mieru v Severnom Írsku, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Nová britská premiérka Trussová povedala Bidenovi, že sa teší na „blízku spoluprácu“ s Washingtonom, keď ako „lídri slobodných demokracií budú čeliť spoločným výzvam“. Spresnila hovorkyňa úradu britskej premiérky.

K týmto výzvam patria „extrémne ekonomické ťažkosti rozpútané vojnou Putina,“ dodala.

Otázka Severného Írska

Telefonát Bidena a Trussovej prišiel v čase údajných obáv zo strany Spojených štátov ohľadne novej britskej premiérky po roku jej pôsobenia na poste britskej ministerky zahraničných vecí.

Vtedy na povrch vyplávalo pobrexitové napätie v Severnom Írsku. To prispelo k napätiu vo vzťahoch Spojeného kráľovstva s Bruselom, Dublinom a Washingtonom, píše AFP.

Trussová stála na poste šéfky diplomacie na čele iniciatívy v britskom parlamente, ktorá by jednostranne zmenila pobrexitové pravidlá obchodovania so Severným Írskom. EÚ aj írska vláda to vehementne odmietajú.

Biden, ktorý má írske korene, sa k brexitovej politike pod vládou Borisa Johnsona staval kriticky.

Napriek tomu sa však vojenské väzby medzi týmito translatlantickými spojencami za uplynulé roky posilnili. A to najmä novým partnerstvom s Austráliou (AUKUS).

Trussová a Biden sa počas telefonického rozhovoru „zhodli na rozvíjaní týchto väzieb“ vrátane prehlbovania obrannej aliancie prostredníctvom NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet