Na hlavný obsah

Účasť na referendách dosiahla v piatok asi 20 percent, tvrdia Rusi

Západ a Ukrajina referendá odsúdili.

Účasť na referendách dosiahla v piatok asi 20 percent, tvrdia Rusi
Na snímke obyvateľka Ruskom okupovanej časti Ukrajiny odovzdáva svoj hlas v referende. Foto: TASR/AP

Účasť na referendách o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach okupovaných ruskými silami dosiahla v piatok (23. 9.) okolo 20 percent.

Referendá o pripojení k Rusku začali v piatok v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré okupujú ruské sily. A to v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Hlasovanie bude prebiehať päť dní až do utorka 27. septembra.

V Doneckej oblasti dosiahla účasť na referendách 23,6 percenta, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na tamojších proruských predstaviteľov. Vyše 20,5 percenta voličov hlasovalo v piatok v Záporožskej oblasti. V Chersonskej oblasti dosiahla účasť asi 15 percent, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na tamojšie volebné úrady.

„Podľa nášho názoru je to na prvý deň hlasovania dosť,“ uviedla vedúca Ruskom dosadenej volebnej komisie v Chersonskej oblasti Marina Zacharovová.

Hlasovaciu miestnosť zriadili aj v Moskve, kde sa môžu na referende zúčastniť obyvatelia spomínaných štyroch ukrajinských regiónov, ktorí v súčasnosti žijú v Rusku.

Z bezpečnostných dôvodov sa nehlasuje vo volebných miestnostiach

Ruské médiá informovali, že na Ukrajine sa bude hlasovať vo volebných miestnostiach len 27. septembra. Dovtedy sa má z bezpečnostných dôvodov hlasovať na úrovni menších spoločenstiev. Ako aj priamo v príbytkoch, kam budú chodiť zriadenci s volebnými urnami.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že obyvatelia mesta Starobiľsk majú zákaz opustiť mesto a nútili ich vyjsť zo svojich domov, aby hlasovali. V meste Bilovodsk zase riaditeľ jednej z miestnych firiem nariadil zamestnancom, aby sa na referende zúčastnili, inak dostanú výpoveď. Reuters upozorňuje, že tieto tvrdenia nedokázal nezávisle overiť.

Ukrajina, západní lídri a Organizácia Spojených národov odsúdili prebiehajúce referendá a označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie. Na referendách nie sú totiž prítomní žiadni nezávislí pozorovatelia a väčšina predvojnovej populácie dané oblasti pre prebiehajúce boje už opustila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet