Na hlavný obsah

Proruskí úradníci chodia počas referenda na okupovanej Ukrajine od dverí k dverám

Mnohé mestá uzavreli, aby sa ľudia nevyhli hlasovaniu.

Proruskí úradníci chodia počas referenda na okupovanej Ukrajine od dverí k dverám
Ľudia z Luhanskej oblasti stoja v rade na referendum o pripojení samozvanej Luhanskej republiky k Rusku. Foto: TASR/AP

V Moskvou kontrolovaných častiach Ukrajiny sa začalo narýchlo organizované hlasovanie, ktoré proruské orgány označujú za referendum o pripojení k Rusku.

Kyjev a Západ to považujú za podvod. Podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka nejde o legálne referendum, ale „o propagandistické mobilizačné predstavenie“.

Zábery v ruských médiách ukazujú proruských administratívnych pracovníkov, ktorí chodia od dverí k dverám s prenosnými volebnými urnami. Chcú presvedčiť ľudí, aby hlasovali. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dnes by bolo najlepšie, keby obyvatelia Chersonu neotvárali dvere,“ uviedol na platforme Telegram Jurij Sobolevskij, podpredseda ukrajinskej Chersonskej oblastnej rady.

Podľa šéfa ukrajinskej administratívy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja ľudia nútia vypĺňať „papiere“ bez súkromia v kuchyniach a na dvoroch obytných budov. Tiež uzavreli mestá, aby nemohli odísť a vyhnúť sa hlasovaniu, uviedla agentúra Reuters.

V meste Starobilsk proruské úrady zakázali obyvateľom opustiť mesto až do utorka (27. 9.) a vyslali ozbrojené skupiny, aby prehľadali domy a prinútili ľudí zúčastniť sa na referende, uviedol Hajdaj.

V Doneckej a Luhanskej oblasti je podľa médií na volebných lístkoch len jedna otázka – či sa chcú začleniť do Ruskej federácie. Ľudia si môžu vybrať medzi dvoma odpoveďami – áno alebo nie.

V Chersonskej a Záporožskej oblasti je treba odpovedať na tri otázky – či je volič za odtrhnutie od Ukrajiny, za vytvorenie nezávislého štátu a za pripojenie k Ruskej federácii.

Západ výsledky referenda neuzná

Ruská tlačová agentúra TASS v piatok (23. 9.) informovala, že na referende v Doneckej oblasti sa zúčastňuje približne 1 000 pozorovateľov. Nie sú medzi nimi však žiadni nezávislí medzinárodní pozorovatelia.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá voľby pravidelne monitoruje, uviedla, že výsledky nebudú právne platné, pretože porušujú ukrajinské zákony a medzinárodné právo. Taktiež sa konajú v oblastiach, kde nie je bezpečne, a nezúčastňujú sa na nich nezávislí pozorovatelia.

Kyjev a jeho západní spojenci už označili referendum za podvod. Ich lídri vyhlásili, že výsledky neuznajú. Považujú to za krok Moskvy, ktorá chce nezákonne anektovať ďalšie ukrajinské územie. Rusko tvrdí, že referendá sú pre obyvateľov regiónu príležitosťou vyjadriť svoj názor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet