Na hlavný obsah

Misia do Záporožskej jadrovej elektrárne je technická, uviedol šéf MAAE

Plánujú tam ustanoviť stálu misiu.

Misia do Záporožskej jadrovej elektrárne je technická, uviedol šéf MAAE
Na fotografii cesta, ktorá vedie k Záporožskej jadrovej elektrárni. Foto: TASR/AP

Súčasná misia medzinárodných odborníkov do Záporožskej jadrovej elektrárne je technická, jej cieľom je zabrániť jadrovej havárii. Podľa agentúry Reuters to v stredu (31. 8.) uviedol šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, ktorý delegáciu vedie.

Podľa stanice CNN v Kyjeve zopakoval, že MAAE plánuje ustanoviť v tejto atómovej elektrárni svoju stálu misiu.

„Áno, presne to sa chystáme urobiť,“ odvetil na otázku novinárov o permanentnom zastúpení MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni ešte pred odchodom štrnásťčlenného tímu agentúry z Kyjeva k elektrárni.

Za akých podmienok by MAAE ponechala svojich pracovníkov v zariadení, ktoré okupujú ruské invázne sily, nie je jasné, poznamenala CNN.

Rusko odborníkov víta

Ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uljanov na sociálnej sieti Telegram napísal, že Rusko myšlienku stálej prítomnosti odborníkov z MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni víta.

Na otázku o snahe Kyjeva túto najväčšiu atómovú elektráreň v Európe a jej okolí demilitarizovať, Grossi uviedol: „Je to otázka politickej vôle.“ Súčasná misia v zariadení, ktorá je podľa neho „technická“, by podľa neho mohla trvať niekoľko dní. „Je to misia, ktorej cieľom je zabrániť jadrovej havárii. A zachovať túto dôležitú elektráreň,“ uviedol.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko podľa agentúry Reuters vyhlásil, že výprava MAAE do Ruskom obsadenej atómovej elektrárne je krokom k jej „deokupácii a demilitarizácii„.

Zariadenia v chode stále udržiavajú ukrajinskí zamestnanci, sú ale pod dohľadom ruských jednotiek a expertov. Kyjev sa usiluje o medzinárodnú pomoc pri prevzatí kontroly nad elektrárňou a jej okolím.

Delegácia jadrových expertov medzitým dorazila do Záporožia, ktoré sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od atómovej elektrárne. Očakáva sa, že samotné zariadenie sa pokúsi navštíviť vo štvrtok (1. 9.). Musí pritom prekročiť frontovú líniu.

Záporožská jadrová elektráreň je v posledných týždňoch pod paľbou, z ktorej sa navzájom viní Ukrajina aj Rusko. Rovnako tomu bolo aj v stredu (31. 8.), keď okupačné úrady podľa agentúry AP obvinili ukrajinské sily z ostreľovania areálu atómovej elektrárne a mesta Enerhodar, kde sa zariadenie nachádza.

Údery dronov údajne zasiahli administratívnu budovu a výcvikové stredisko elektrárne. Šéf ukrajinskej správy v neďalekom meste Nikopol Jevhen Jevtušenko povedal, že za útokmi stoja Rusi v snahe zvaliť vinu na Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet