Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci z mierovej misie OSN sa vrátili do vlasti bojovať proti Rusku

Už skôr sa z misie v KDR stiahla letecká jednotka.

Ukrajinskí vojaci z mierovej misie OSN sa vrátili do vlasti bojovať proti Rusku
Ukrajinskí vojaci z mierovej misie MONUSCO. Foto: Twitter/MONUSCO FORCE COMMANDER

Kontingent 250 ukrajinských vojakov pôsobiacich v mierovej misii OSN v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa vrátil do vlasti, aby sa zapojil do boja proti ruským silám. Informovala o tom v nedeľu (18. 9.) stanica BBC.

Po ohlásení stiahnutia ukrajinskej leteckej jednotky v marci diplomati varovali, že misia OSN v KDR bude mať vážny nedostatok vrtuľníkov. Tie sú dôležité pri boji proti povstaleckým skupinám v hustých lesoch východnej časti rozľahlej africkej krajiny. Osem ukrajinských helikoptér tvorilo približne tretinu letky, ktorou disponuje stabilizačná misia MONUSCO.

Ukrajina od začiatku invázie Ruska vo februári už stiahla svojich vojakov z ďalších mierových misií svetovej organizácie, v ktorých pôsobili.

Misia OSN v KDR je v poslednom čase pod značným tlakom. Čelí kritike za to, že neurobila dosť pre obnovenie mieru na východe krajiny, kde početné ozbrojené skupiny tri desaťročia zabíjajú, znásilňujú a drancujú bohaté nerastné zdroje regiónu ako zlato a diamanty. V júli pri protestoch proti tejto misii zahynulo 36 ľudí vrátane štyroch príslušníkov modrých prílb.

Misia MONUSCO by sa po 22 rokoch mala skončiť, no termín zatiaľ nestanovili. Je to jedna z najväčších a najnákladnejších z 12 mierových misií OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet