Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve

Zelenskyj opäť vyzval na tvrdšie sankcie.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve na severovýchode svojej krajiny, zatiaľ čo ruské sily vytvorili obrannú líniu medzi riekou Oskil a mestom Svatove. Potvrdilo to v sobotu (17. 9.) britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe, ktorá sa opiera o zistenia spravodajských služieb.

„Rusko pravdepodobne považuje udržanie kontroly nad touto zónou za dôležité. Prechádza ňou jedna z mála hlavných trás pre dopĺňanie zásob, ktoré Rusko stále kontroluje zo svojej Belgorodskej oblasti,“ uviedlo britské ministerstvo na twitteri.

„Rusko sa pravdepodobne pokúsi v tejto oblasti tvrdošijne brániť. Nevie sa však, či sily na ruskej frontovej línii majú dostatočné rezervy alebo zodpovedajúcu morálku, aby odolali ďalšiemu sústredenému ukrajinskému útoku,“ dodalo ministerstvo.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) varuje, že ruské sily by mohli od soboty do utorka (20. 9.) na dočasne okupovaných územiach vykonávať útoky pod falošnou vlajkou.

ISW sa tiež vracia k objaveniu hrobov s viac ako 440 telami v oslobodenom meste Izium v Charkovskej oblasti. Podľa inštitútu to potvrdzuje jeho skoršie predpoklady, že zverstvá v meste Buča neďaleko Kyjeva sú typické pre zločiny, ktoré sa dejú za ruskej vojny v dočasne okupovaných oblastiach.

Zelenskyj žiada tvrdšie sankcie

K hrôzostrašnému nálezu sa v piatok (16. 9.) niekoľkokrát vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pravidelnom prejave vyzval na potrestanie Moskvy za vojnové zločiny. Svet podľa neho nesmie prihliadať, ako „teroristický štát“ Rusko zabíja a mučí. Rusko podľa neho musia potrestať ešte tvrdšími sankciami.

„Už existujú jasné dôkazy pre mučenie, ponižujúce zaobchádzanie s ľuďmi. Okrem toho existujú dôkazy, že ruskí vojaci, ktorých pozície neboli ďaleko od tohto miesta, len tak pre zábavu strieľali na pochovaných,“ povedal prezident. Ocenil pritom, že OSN chce poslať expertov, ktorí majú zdokumentovať zločiny „ruských teroristov“.

Zároveň Zelenskyj opätovne zopakoval výzvu na zákaz cestovania Rusov do EÚ a odchodu západných firiem z Ruska. „Keď sa nejaký štát vydá cestou teroru, je povinnosťou firmy so sebaúctou sa od takéhoto štátu dištancovať,“ zdôraznil Zelenskyj.

Šéf vyhnanej okupačnej správy Charkovskej oblasti Vitalij Gančev podľa svojho hovorcu naopak obvinil Ukrajincov, že zverstvá v Iziume zinscenovali. Privítal, že pozorovatelia OSN sa vydajú do mesta, „aby sa pokúsili zistiť trochu viac o tom, čo sa mohlo stať“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet