Na hlavný obsah

USA pomôže Ukrajine miliardou dolárov

Financie budú slúžiť na zakúpenie pokročilejších raketových systémov.

USA pomôže Ukrajine miliardou dolárov
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Spojené štáty poskytnú Ukrajine dodatočnú pomoc vo výške 1,1 miliardy dolárov (1,15 miliardy eur). Z týchto prostriedkov bude financovaných približne 18 pokročilejších raketových systémov. Dotácia pokryje aj ďalšie zbrane na boj proti bezpilotným lietadlám, ktoré Rusko používa proti ukrajinským vojakom. V stredu (28. 9.) o tom informovali americkí predstavitelia.

Balík pomoci zahŕňa financovanie 18 vysokomobilných delostreleckých raketových systémov alebo systémov HIMARS, ako aj munície pre ne. Súčasťou balíka je aj 12 systémov Titan, ktoré sa používajú na boj proti dronom.

Americkí predstavitelia uviedli, že HIMARS a ďalšie podobné systémy boli kľúčom k bojovým úspechom Ukrajiny v ostatných týždňoch. Keďže Rusi používajú drony vyrobené v Iráne na zameranie sa na ukrajinské sily, zvyšuje sa potreba viacerých systémov na boj proti tejto hrozbe.

V balíku sú aj financie na približne 300 vozidiel, desiatky nákladných áut a prívesov na prepravu ťažkej techniky, rôzne radary, komunikačné a sledovacie zariadenia a ďalšie vybavenie. Pomoc bude obsahovať aj financovanie vybavenia na odhaľovanie výbušnín a tiež na jeho údržbu a zaškolenie personálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet