Na hlavný obsah

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za stovky miliónov dolárov

Dodajú aj ďalšiu muníciu pre systém HIMARS.

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za stovky miliónov dolárov
Americký raketový systém HIMARS. Foto: U.S. Air Force/Zuma Press/Profimedia

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (15. 9.) schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov dolárov (600,5 milióna eur). Vo vyhlásení to uviedol Biely dom, informuje agentúra AFP.

Vojenská pomoc pozostáva z vybavenia a služieb, ako aj z tréningu ukrajinských vojakov, píše sa vo vyhlásení. Ďalšie podrobnosti vrátane typu poskytnutých zbraní však Biely dom nešpecifikoval.

Americké ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že balík pomoci pre Kyjev bude zahŕňať 37 000 delostreleckých nábojov, z ktorých 1 000 bude presne navádzaných, štyri protidelostrelecké radary i ďalšie zbrane a vojenské vybavenie.

Pentagón dodal, že Washington Kyjevu poskytne aj ďalšiu muníciu pre salvové raketové systémy HIMARS. Rezort obrany však neuviedol, či pôjde aj o taktické balistické strely ATACMS, ktoré Kyjev žiada už niekoľko mesiacov.

Washington poskytol Kyjevu od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vojenskú pomoc v hodnote viac ako 15 miliárd dolárov (15, 012 mld .eur), píše AFP. Predmetné oznámenie o novom balíku pomoci prichádza v čase, keď ukrajinská armáda začala viesť masívnu protiofenzívu proti ruským inváznym silám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet