Na hlavný obsah

Závod Embraco Slovakia oznámil hromadné prepúšťanie

O prácu príde 270 ľudí.

Najväčší zamestnávateľ na Spiši, firma Embraco Slovakia, v stredu (21. 9.) oznámila hromadné prepúšťanie. Vo fabrike pracuje 1 750 zamestnancov. O prácu príde 270 ľudí.

Závod Embraco Slovakia v stredu na spišskonovoveskom úrade práce ohlásil hromadné prepúšťanie.

“Plánuje prepustiť 270 (ľudí). Začiatok hromadného prepúšťania je naplánovaný na 22. októbra a trvať bude do 31. decembra. Dohodli sme si už aj nejaké stretnutia s ohrozenými zamestnancami. Čo sa týka ich uplatnenia na pracovnom trhu, k dnešnému dňu evidujeme 470 voľných pracovných miest,” uviedla riaditeľka Úradu práce v Spišskej Novej Vsi Tatiana Melikantová.

“Pokračujúci prepad objednávok nás núti pristúpiť k tomuto krajnému riešeniu. Spoločnosť dlhodobo bojuje s nadmernou infláciou v cenách materiálov a prepravných nákladov. V nemalej miere sa k nim pridal prepad dopytu v Rusku a na Ukrajine spôsobený vojnou a sankciami,” ozrejmil generálny riaditeľ Tomáš Kandra.

Za posledné mesiace závod už opustili stovky zamestnancov. Aktuálne v ňom pracuje 1 750 ľudí. Z dôvodu hromadného prepúšťania z neho bude musieť odísť ďalších 270 pracovníkov. Na stole sa nachádzajú už aj presné zoznamy s menami, kto o prácu príde.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Menné zoznamy boli predložené úradu práce. Zamestnanci sú nervózni, prevláda tu strach a hnev,” informoval predseda, OZ Kovo Embraco Slovakia Juraj Hojnoš.

O prácu by nemali prísť ľudia, ktorí sú tesne pred dôchodkom, samoživitelia, či manželské páry. 

“Máme takú dohodu, že súbežne obidvoch manželov nebudú prepúšťať,” povedal Hojnoš.

Pokiaľ sa situácia s dopytom v najbližších týždňoch nezlepší, spoločnosť začne doručovať dotknutým zamestnancom výpovede, a to koncom októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny