Na hlavný obsah

V Iráne protestujú ľudia proti smrti mladej Iránky

Upadla do kómy po tom, čo ju údajne zbila polícia.

Iránska študentka Mahsá Amíníová, ktorá zomrela po zadržaní políciou.
Iránska študentka Mahsá Amíníová, ktorá zomrela po zadržaní políciou.Foto: Twitter/Amnesty International

V Iráne v nedeľu (18. 9.) pokračovali protesty pre úmrtie mladej ženy, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou. Tá v krajine presadzuje dodržiavanie prísnych pravidiel pre nosenie hidžábu, moslimskej šatky, ktorou si majú ženy zahaľovať vlasy.

Ako napísala agentúra Reuters, smrť 22-ročnej Mahsy Amíníovej vyvolala medzi Iráncami obrovskú vlnu pobúrenia. Jedným z najpoužívanejších hashtagov (kľúčových slov) na twitteri v perzštine sa stal práve #MahsaAmini.

Dvadsaťdvaročná žena zomrela v piatok (16. 9.) po tom, čo upadla do kómy. Polícia ju zadržala o niekoľko dní skôr v Teheráne. Od islamskej revolúcie z roku 1979 musia Iránky nosiť hidžáb. Mravnostná polícia na dodržiavanie tejto povinnosti dohliada.

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že Amíníovu zbili. Iránska polícia to poprela a tvrdí, že dievčaťu sa urobilo zle, keď čakala s ostatnými zadržanými ženami.

Stovky protestujúcich sa zhromaždili najmä okolo budovy univerzity v Teheráne a podľa videozáznamov zverejnených na internete vykrikovali heslá ako „Žena, život, sloboda“. Agentúra Reuters poznamenala, že tieto zábery sa nedali nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet