Na hlavný obsah

V kanceláriách sa bude menej kúriť

Úrady by mali ušetriť aj jednodňovou prácou z domu.

V kanceláriách sa bude menej kúriť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Práca z domu aj zníženie teploty v kanceláriách. To sú niektoré z opatrení na zníženie spotreby energií v budovách. Prijala ich vláda. Pre verejnú aj štátnu správu sú opatrenia záväzné. Skombinovať ich musia tak, aby spotrebu energie znížili o 15 percent.

V administratívnych budovách by podľa vyhlášky mala byť teplota aspoň 20 stupňov Celzia. Vláda ju navrhuje znížiť na 19 stupňov, čím by sa malo ušetriť 6 % energie na výrobu tepla. Úrady tak môžu urobiť hneď, ako sa zmení vyhláška.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Analytik upozorňuje, že problém môže nastať pri nezateplených historických budovách. Hovorí, že v takomto prípade je na správcovi, aby ušetril inde.

„Slovensko spolu s ešte jedným susedným štátom patrí k najviac vykurovaným úradníckym kanceláriám v Európe. Všade to majú o jeden stupeň nižšie, čiže sa teplotou vykurovania dostaneme na úroveň Rakúska alebo Českej republiky,“ hovorí minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Šetriť v kanceláriách by sa dalo aj obmedzením používania niektorých elektrických spotrebičov, vypnutím vonkajšieho osvetlenia alebo namontovaním úspornejších žiaroviek. Analytik Richard Paksi hovorí, že ak by ministerstvo malo len LED osvetlenie, dokáže náklady na elektrinu znížiť o viac ako 60 percent.

„Štvordňovým pracovným týždňom znížime o 20 percent počet dní, ktoré treba vykurovať tú danú budovu,“ vysvetlil analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko