Na hlavný obsah

V kauze Dobytkár vypovedal ďalší z obžalovaných

Pojednávanie bude pokračovať 12. októbra.

V kauze Dobytkár vypovedal ďalší z obžalovaných
Podnikateľ Peter Kuba je obžalovaný v kauze Dobytkár. Foto: RTVS

V korupčnej kauze Dobytkár sa pred senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici postavil ďalší z obžalovaných, podnikateľ Peter Kuba. Obvinený je z prania špinavých peňazí. Svoju vinu od začiatku popiera.

Cez reklamnú agentúru ROKO legalizoval podľa vyšetrovateľov jej majiteľ obžalovaný Peter Kuba peniaze z úplatkov. Ich konečným prijímateľom mal byť nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Peter Kuba vo štvrtok (29. 9.) senátu vysvetľoval transakcie na svojich osobných aj firemných účtoch. Podľa jeho slov obžalobe nesedia žiadne čísla z týchto transakcií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Úplatky mali byť od farmárov. Ak chceli získať dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry, museli podľa svedkov najskôr cez lobistov odovzdať 10 až 18 percent z poskytnutej dotácie.

Organizovaná skupina mala v rokoch 2012 až 2016 získať od farmárov viac ako 3,7 milióna eur. Peter Kuba označil obžalobu za „matematický a logický nezmysel a celú kauzu za vykonštruovanú“.

Po Kubovi by mal vypovedať aj posledný z ôsmich obžalovaných Norbert Bödör. Jeho obhajcovia žiadajú prokurátora, aby zastavil obžalobu voči ich klientovi. Upozorňujú na to, že prokurátor doteraz bližšie nešpecifikoval činy, z ktorých je ich klient obvinený.

,,Musí jednoznačne formulovať, čo chce klásť nášmu klientovi za vinu,“ uviedol to obhajca obžalovaného Norberta Bödöra Marek Para.

Prokurátor na výhrady reagoval stručne a zopakoval, že možno preformuluje skutok podľa stavu dokazovania. Pojednávanie bude pokračovať 12. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko