Na hlavný obsah

V kauze Dobytkár vypovedal pred súdom obžalovaný Ľubomír Partika

Pojednávanie pokračuje vo štvrtok.

V kauze Dobytkár vypovedal pred súdom obžalovaný Ľubomír Partika
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kauza Dobytkár je opäť pred súdom. Pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici vypovedal bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomír Partika.

Partika bol výkonným riaditeľom PPA do roku 2016. Kauza súvisí s agrodotáciami, ktoré vyplácala agentúra za jeho pôsobenia. Peniaze mali dostávať len tí farmári, ktorí zaplatili úplatky. Partika v utorok (27. 9.) vysvetľoval obchodné vzťahy s ďalším obvineným – podnikateľom Petrom Kubom.

Podľa obžaloby získal Partika od Kubu tri pôžičky v celkovej hodnote zhruba 3,5 milióna eur, a to bez úrokov a bez ručenia. Tento tok peňazí je podozrivý. Obžaloba tvrdí, že Partika dával špinavé peniaze Kubovi, a ten ich očistené dával späť Partikovi a nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výšku úplatkov potvrdil na začiatku v prípravnom konaní jeden z obžalovaných Ľubomír Kropil. V minulosti na pojednávaní napokon uviedol, že k pôvodnej výpovedi ho donútili. Odvtedy sa na pojednávaniach nezúčastňuje zo zdravotných dôvodov.

„Mučili ho. Vo väzbe hovoril výpovede tak, ako si to želajú vyšetrovatelia, respektíve prokurátor,“ uviedol obhajca a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.

Po Partikovi bude prokurátor klásť otázky Kubovi na pojednávaní vo štvrtok (29. 9.). V kauze obžalovali osem ľudí a päť firiem z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko