Na hlavný obsah

V Poľsku odhalili šokujúce informácie o sledovaní programom Pegasus

Týkali sa osôb považovaných za nepriateľov vlády.

V Poľsku odhalili šokujúce informácie o sledovaní programom Pegasus
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vyšetrovacia návšteva poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Poľsku priniesla „šokujúce informácie“ o používaní softvéru Pegasusna sledovanie osôb považovaných za nepriateľov vlády.

Na záver dvojdňovej misie to v stredu (21. 9.) povedal líder delegácie EP Jeroen Lenaers. Europoslanci nevidia zo strany Varšavy snahu problém eliminovať a vyzývajú na zásah Európsku komisiu (EK).

EP pred niekoľkými mesiacmi obvinil poľskú vládu zo sledovania novinárov, opozičných politikov alebo občianskych aktivistov. Nakoniec sa rozhodol do Poľska vyslať desaťčlennú delegáciu.

Výsledkom boli vypočutia desiatok ľudí vrátane zástupcov orgánov dohliadajúcich na činnosť vlády, sudcov, zákonodarcov a obetí špehovania cez program Pegasus. Vládni politici sa s europoslancami stretnúť odmietli.

„Rozhovory, ktoré sme absolvovali, podľa mňa ukazujú v novom svetle nelegálne používanie špehovacieho softvéru proti demokratickým aktérom v Poľsku,“ povedal novinárom Lenaers. Podľa neho v Poľsku dochádza k hrubému porušovaniu občianskych práv a demokratických noriem.

Autoritárske politické záujmy?

Lenaers aj jeho kolegyňa Sophie in’t Veldová zdôrazňovali, že podľa ich zistení v Poľsku prestávajú fungovať akékoľvek poistky proti zneužívaniu digitálnych sledovacích nástrojov. Vláda sa podľa nich odvoláva na „národnú bezpečnosť“, skôr ale sleduje „autoritárske politické záujmy“.

„Končíme túto návštevu veľmi, veľmi znepokojení,“ uviedla in’t Veldová. Podrobnosti vraj zhrnie v správe, ktorú publikujú v novembri a bude obsahovať aj „slušnú“ kapitolu o Poľsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet