Na hlavný obsah

Thajsko špehovalo viac ako 30 aktivistov

Tvrdí, že špionážny program používa len zriedkavo.

Thajsko špehovalo viac ako 30 aktivistov
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay

Thajský minister priznal, že krajina využíva sledovací program na špehovanie ľudí v prípadoch týkajúcich sa národnej bezpečnosti alebo obchodovania s drogami.

Oficiálne vyhlásenie nasledovalo po odhaleniach organizácií na ochranu práv. Podľa nich sa vláda nabúrala do telefónov svojich kritikov pomocou špionážneho softvéru Pegasus izraelskej výroby. Informovala o tom v stredu (20. 7.) agentúra Reuters.

Podľa kontrolných organizácií sa počas vládnych zásahov proti opozícii stalo obeťou špionážneho softvéru najmenej 30 thajských aktivistov zapojených do prodemokratických protestov.

Medzi obeťami narušenia súkromia boli podľa webovej stránky Al-Džazíry aj akademici, aktivisti a lídri hnutí. Sledovali ich počas posledných dvoch rokov.

Obvineniam čelia aj členovia hnutia vedeného mládežou

Viac ako 1 800 členov hnutia vedeného mládežou, ktoré spochybňuje mocnú monarchiu v krajine a vládu premiéra Prajutch Čan-Oča, už čelilo obvineniam v súvislosti s porušovaním bezpečnosti.

Podľa ministra pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Chaiwuta Tchanakamanusóna thajské orgány používajú špionážny softvér len v obmedzenom počte prípadov. Neuviedol však, ktorá vládna agentúra takýto softvér používala, ktorý program použili ani na ktoré osoby sa špehovanie zameralo.

Skupiny na ochranu ľudských práv obviňujú thajskú vládu, že používa široké definície národnej bezpečnosti ako zámienku na stíhanie alebo potláčanie aktivít svojich hlavných oponentov.

V novembri 2021 spoločnosť Apple rozoslala hromadné oznámenie, že tisíce používateľov iPhonov vrátane Thajčanov sú terčom hackerských útokov sponzorovaných štátom.

„Rozumieme, že k takémuto použitiu došlo. Ale len vo veľmi obmedzených a špecifických prípadoch,“ reagoval minister, ktorého rezort predtým tieto obvinenia úplne poprel.

Thajská polícia vo svojom vyhlásení poprela, že by systém Pegasus používala na sledovanie alebo narušovanie súkromia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet