Na hlavný obsah

Vláda schválila komplexný nárast platov v zdravotníctve

Je to najvyššie zvýšenie platov od roku 2013.

Vláda schválila komplexný nárast platov v zdravotníctve
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Vláda SR v stredu (21. 9.) schválila komplexné zvýšenie platov v ústavnej zdravotnej starostlivosti a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Ide o najkomplexnejšie a najvyššie zvýšenie platov od roku 2013. Premiér Eduard Heger (OĽANO) v stredu zvyšovanie platov nazval „bezprecedentnou historickou reformou“.

Schváleniu predchádzali mesiace rokovaní so všetkými relevantnými stranami. V stredu o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

„Súčasné ohodnotenie našich zdravotníkov vnímame ako komplexný problém. Preto ho aj musíme riešiť ako celok. Navýšenie sa tak týka všetkých zdravotníckych povolaní. Pre zdravotníctvo je maximálne dôležité, aby nedochádzalo k pocitom nespravodlivosti medzi jednotlivými povolaniami,“ vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Predloženiu návrhu na zvýšené ohodnotenie predchádzali mesiace rokovaní so všetkými relevantnými zainteresovanými stranami – odbormi, komorami, stavovskými organizáciami a združeniami a ďalšími organizáciami.

Ministerstvo podotýka, že rokom 2023 sa zvyšovanie platov v zdravotníctve nekončí a v nasledujúcich rokoch bude pokračovať.

„Som rád, že sa zvýšenie podarilo na rokovaní vlády schváliť. Nečakajú nás jednoduché mesiace. Inflácia, ceny energií, hroziaca recesia doliehajú na štátny aj na súkromný sektor. Napriek tomu sme na vláde dosiahli dohodu na spravodlivejšom ohodnotení a istote pre našich zdravotníkov,“ pokračoval minister zdravotníctva.

Rezort plánuje vládny návrh v parlamente schváliť prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.

Konkurencieschopné platy

Po schválení parlamentom sa tak platové ohodnotenie slovenských zdravotníkov stane konkurencieschopným v rámci krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Začínajúcemu lekárovi bez špecializácie a praxe sa plat zvýši o 279 eur v hrubom. Lekári so špecializáciou a praxou dvadsať a viac rokov dosiahnu bez príplatkov plat nad 3 000 eur.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu ozrejmil, že budúci rok pôjde na platy zdravotníkov skoro pol miliardy eur navyše. Ide o sumu na platový automat, ale aj na extra zvýšenie, ktoré schválila vláda.

Samotné komplexné zvyšovanie platov zdravotníckym povolaniam je podľa rezortu len jedným z mnohých krokov, ako napraviť problémy v zdravotníctve. Okrem zaistenia spravodlivého ohodnotenia pre svojich kolegov ministerstvo predložilo a pracuje na ďalších systémových zmenách.

Tie pomôžu skvalitniť aktuálny stav, napríklad na spravodlivom systéme financovania jednotlivých zdravotníckych úkonov, reforme zdravotného poistenia, či na investíciách z plánu obnovy do zdravotníckych zariadení. Heger uviedol, že viac než jedna miliarda eur poputuje napríklad na rekonštrukciu, opravu a výstavbu zdravotníckych zariadení.

Premiér vyzval lekárov k prehodnoteniu ich výpovedí, podľa neho na to teraz nie je správny čas. „Veríme tomu, že zdravotníctvo je v kríze, ale súčasne si nemyslím, že je pred kolapsom,“ dodal Lengvarský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko