Na hlavný obsah

Lengvarský predloží vláde návrh na zvýšenie platov všetkých zdravotníkov

Očakáva podporu parlamentu aj napriek menšinovej vláde.

Lengvarský predloží vláde návrh na zvýšenie platov všetkých zdravotníkov
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) predloží na stredajšie (21. 9.) rokovanie vlády návrh na zvýšenie platov zdravotníkov.

Bude sa to týkať všetkých zamestnancov v nemocniciach, hospicoch, liečebniach, kúpeľoch, domovoch ošetrovateľských služieb, zariadeniach biomedicínskeho výskumu a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Ambulantný sektor bude rezort riešiť v rámci rozpočtu na budúci rok, prisľúbil Lengvarský. Je to podľa jeho slov „otázka ďalších vyjednávaní“.

Aj napriek súčasnej menšinovej vláde minister verí, že podporu tohto návrhu v parlamente nájde.

O akú sumu pôjde

Návrh by mal upravovať koeficienty platov zdravotných zamestnancov a započítavať by sa mali aj odpracované roky praxe. Tie sa zastropujú pri 20 rokoch.

Do odpracovaných rokov sa zaráta aj čas strávený na materskej či rodičovskej dovolenke (max. 6 rokov), ale aj roky praxe v zahraničí.

„Začínajúcemu lekárovi bez praxe sa základný plat zvýši o 279,15 eur a lekárovi so špecializáciou a praxou 20 rokov o 421,60 eur,“ priblížila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská.

Pri začínajúcich sestrách bez špecializácie a praxe ide o navýšenie o 202,63 eur a sestrám so špecializáciou a po odpracovaní 20 rokov sa plat zvýši o 388,55 eur.

Sanitárom s 20 rokmi praxe plat porastie o 342 eur, praktické sestry a zdravotní asistenti s 20 rokmi praxe dostanú o 331 eur viac a základná mzda zdravotníckych laborantov sa zvýši o 335 eur.

Minister chce naďalej počkať na výpovede lekárov, ktoré majú v rámci štrajku odovzdať o necelý mesiac. Verí, že ku kolapsu zdravotníctva nepríde. Návrh na zvýšenie platov je jedným z krokov, ako chce rezort zastabilizovať zdravotnícky personál, aby neodchádzal do zahraničia.

„Po tomto návrhu budú môcť platy zdravotníkov na Slovensku konkurovať krajinám Vyšehradskej štvorky,“ dodal. Návrhom platu začínajúceho lekára podľa neho Slovensko predbehlo susedné Česko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko