Na hlavný obsah

Vláda schválila zmeny vo využívaní zdravotných odvodov

Novela sa týka prepoistenia, obchádzania platenia odvodov či hospodárenia poisťovní.

Vláda schválila zmeny vo využívaní zdravotných odvodov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda v stredu (28. 9.) schválila pravidlá pre efektívnejšie využívanie zdravotných odvodov. Dlho očakávaná legislatíva mení súčasné nastavenie tak, aby profitoval pacient. Novela sa dotýka nastavenia pravidiel pri prepoistení, špekulatívnych obchádzaní platenia odvodov, ale aj hospodárenia poisťovní.

„V minulom roku poistenci prostredníctvom zdravotných odvodov zaplatili 5,6 miliardy eur. Zdravotné odvody sú kľúčovým zdrojom stabilného a udržateľného financovania zdravotnej starostlivosti. O to dôležitejšie je nastaviť jasné a transparentné pravidlá pri ich využívaní.povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Vládou schválený návrh sa venuje aj deformáciám v súčasnom nastavení využívania odvodov. Jedným z potrebných krokov bolo zamedzenie obchádzania platenia odvodov.

Doteraz dochádzalo k zneužívaniu systému uzatváraním pracovných pomerov na minimálne úväzky s cieľom istoty zdravotnej starostlivosti a vyhnúť sa plateniu odvodov .

„Zavádzame minimálne poistné. Výška sa odvíja od životného minima. Ide o kompromisné riešenie, ktoré na jednej strane znižuje priestor pre špekulatívne zamestnávanie, na strane druhej zbytočne nezaťažuje ľudí, ktorí si privyrábajú a nemajú motiváciu zneužívať systém,“ vysvetlil Lengvarský.

Novela sa dotýka aj samotných poisťovní

Novela stanovuje pravidlá, za akých si poisťovňa môže pripísať zisk. Štát bude zohľadňovať napríklad zazmluvnenosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a plnenie záväzkov poisťovní voči ich klientom.

„Takzvaný primeraný výsledok hospodárenia tak zachová motivačný prvok a zároveň vytvorí transparentný a predvídateľný priestor pre primeraný zisk spoločnostiam pôsobiacim vo verejnom zdravotnom poistení,“ dodal minister zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika