Na hlavný obsah

Vláda vyčlenila 50 miliónov eur na pomoc farmárom s krmivami

Chce tak predísť poklesu hospodárskych zvierat.

Vláda vyčlenila 50 miliónov eur na pomoc farmárom s krmivami
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na zmiernenie dosahov tohtoročného sucha na živočíšnu výrobu a objemové krmoviny vláda vyčlenila 50 miliónov eur. Schválili to ministri na stredajšom (21. 9.) rokovaní. Návrh predložilo ministerstvo pôdohospodárstva.

„Týchto 50 miliónov eur je súčasťou bezprecedentne najväčšieho balíka podpory, ktorý tento rok poskytneme zo zdrojov štátneho rozpočtu do slovenského agropotravinárskeho komplexu,“ uviedol po rokovaní vlády šéf agrorezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Nedostatok zrážok v máji a v letných mesiacoch a z toho vyplývajúce nadmerné sucho zasiahlo podľa rezortu až 98 % územia Slovenska.

Cieľom návrhu je predísť dramatickému poklesu hospodárskych zvierat, ktoré zabezpečujú produkciu surovín na výrobu základných potravín. Rezort odhaduje prepad produkcie krmív o 10 až 40 percent v závislosti od regiónu.

„Pri priemernom poklese objemových krmív o 30 % je potrebná celková výška kompenzácie strát na úrovni 50 miliónov eur,“ uvádza rezort. Podmienkou na získanie podpory bude záväzok poľnohospodárov neznížiť počet zvierat v chove. Individuálna miera tolerancie bude predstavovať päť percent.

Kontrola, či chovatelia neznížili stavy zvierat, sa bude konať k 31. augustu 2023. Finančné prostriedky sa vyplatia prostredníctvom schém štátnej pomoci cez rozpočtovú
organizáciu Pôdohospodársku platobnú agentúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko