Na hlavný obsah

Bude potravinárska výroba chránená pred odpájaním od plynu a elektriny?

Išlo by napríklad o pekárne, mliekarne a cukrovary.

Bude potravinárska výroba chránená pred odpájaním od plynu a elektriny?
Ilustračná fotografia z pekárne. Foto: RTVS

V prípade dramatického zhoršenia energetickej krízy by pred odpájaním od plynu a elektriny mali byť chránené vybrané odvetvia potravinárskej výroby. Návrh ministerstva pôdohospodárstva v stredu (7. 9.) schválila vláda.

Šéf rezortu už v stredu predstavil oblasti, ktoré bude navrhovať do tohto špeciálneho režimu zaradiť. Pôjde napríklad o pekárne, mliekarne, cukrovary, konzervárne a fabriky na výrobu balenej vody. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora to víta, dodáva však, že to nestačí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Medzi energeticky najnáročnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu patria aj spracovatelia mlieka. Generálny riaditeľ Levických mliekarní a predseda Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty konštatuje, že čísla na účtoch vyleteli do astronomických výšok.

„Dnes sa diskutuje, či domácnostiam stúpne cena elektriny alebo plynu o 10, 20 či 30 percent. Predstavte si, že konkrétne my v našej mliekarni platíme za plyn šesťkrát toľko. Keď sme platili 20 000 eur, teraz sa platí 120 000 eur mesačne. To sú nepredstaviteľné čísla,“ vysvetlil.

Už sa vie, ktoré odvetvia do zoznamu zaradia

Vládny kabinet ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO) poveril, aby do 15. septembra určil zoznam odvetví potravinárstva, ktoré sú dôležité pre ďalšie fungovanie a ktoré budú mať určitý stupeň ochrany. Šéf rezortu už v stredu vie, ktoré oblasti do takéhoto zoznamu zaradí.

„Bude tam oblasť chovu a spracovania hospodárskych zvierat, tukový priemysel, cukrovarnícky, konzervárenský a mraziarenský priemysel. Taktiež výroba balenej vody. Nebudeme tam zaraďovať výrobu alkoholu alebo iné pododvetvia, ktoré nie sú potrebné pre prežitie obyvateľstva,“ ozrejmil

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rozhodnutie víta. Jedným dychom však konštatuje, že všetkým výrobcom potravín by pomohlo zaradenie sektora medzi subjekty s regulovanou cenou elektrickej energie a plynu.

„Aby bola stanovená nejaká maximálna cena energií pre tento priemysel, alebo aby štát pristúpil ku kompenzácii cien. Je totiž pre nás nemysliteľné, aby sme platili päť až šesťnásobné ceny energií,“ informovala hovorkyňa Jana Holéciová.

Potravinári zároveň upozorňujú, že medziročne má Slovensko potraviny už teraz drahšie o 20 percent. Vyzývajú preto štát, ale aj Európsku úniu, aby urýchlene prišli s riešením. Inak sa zvýšené náklady premietnu do cien potravín, čo môže mať fatálny dosah najmä pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál