Na hlavný obsah

Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II.

Oznámil to Buckinghamský palác.

Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II.
Na archívnej snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok (8. 9.) britská kráľovná Alžbeta II. Oznámil to Buckinghamský palác. Na sídle britských panovníkov v Londýne spustili vlajku.

„Kráľovná zomrela vo štvrtok popoludní pokojne na zámku Balmoral,“ uviedol Buckinghamský palác. Na pol žrde bola spustená tiež vlajka na hrade Windsoru, verejnoprávna stanica BBC zahrala britskú hymnu.

Kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov, píše agentúra AFP.

Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší syn Charles (73). „Vo štvrtok zostane na Balmorale a v piatok sa vráti do Londýna,“ informoval kráľovský palác.

Nový britský kráľ Karol III. v prvom vyhlásení po smrti kráľovnej uviedol, že žiali nad odchodom váženej panovníčky a milovanej matky. „V období smútku a premeny bude ma aj moju rodinu utešovať vedomie toho, akému rešpektu a širokej obľube sa kráľovná tešila,“ napísal vo vyhlásení. Je si vedomý toho, že jej odchod ťažko pocítia ľudia v Británii aj po celom svete.

Lekári kráľovnej vyjadrili vo štvrtok znepokojenie v súvislosti s jej zdravotným stavom. Na škótsky zámok Balmoral následne pricestovali členovia kráľovskej rodiny – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, ako aj Alžbetin vnuk princ William. Na ceste do kráľovninho sídla je aj princ Harry. Ešte v utorok (6. 9.) pritom kráľovná plnila pracovné povinnosti pri výmene na premiérskom poste.

Hlavné míľniky života britskej kráľovnej Alžbety II.

21. apríla 1926 – Narodená v Londýne.

12. decembra 1936 – Stala sa následníčkou trónu po nečakanej abdikácii kráľa Edwarda VIII. kvôli rozhodnutiu o sobáši s rozvedenou ženou. Na trón nastupuje Alžbetin otec ako Juraj VI.

20. novembra 1947 – Vydala sa za vzdialeného bratranca Philipa Mountbattena, poručíka námorníctva pôvodom z Grécka.

14. novembra 1948 – Narodil sa jej prvý syn Charles. Kráľovský pár mal neskôr ešte tri ďalšie deti – Annu, Andrewa a Edwarda.

6. februára 1952 – Vo veku 25 rokov nastúpila na trón po smrti svojho otca Juraja VI., ktorý zomrel na rakovinu pľúc vo veku 56 rokov. Jej korunovácia vo Westminsterskom opátstve sa uskutočnila 2. júna 1953.

1982 – Prvýkrát za 450 rokov sa britský panovník, hlava anglikánskej cirkvi, stretáva s hlavou rímskokatolíckej cirkvi, pápežom Jánom Pavlom II. Kráľovná tiež vzdala poctu britským silám v kontroverznom vianočnom posolstve po vojne Británie s Argentínou o Falklandy.

1992 – Podľa kráľovnej „annus horribilis“. Tri z jej detí opustili svojich partnerov a hrad Windsor zachvátil ničivý požiar.

1994 – Historická návšteva kráľovnej Alžbety II. v Rusku.

31. augusta 1997 – Kráľovná bola kritizovaná za svoju zdržanlivú reakciu, v rozpore s emóciami národa, po smrti obľúbenej princeznej Diany.

6. februára 2002 – Zlaté jubileum. Deviateho februára zomiera sestra Alžbety II., princezná Margaret, vo veku 71 rokov, 30. marca zomiera kráľovná Alžbeta, kráľovná matka.

23. októbra 2008 – Na svoju vôbec prvú a jedinú návštevu samostatnej Slovenskej republiky pricestovali kráľovná Alžbeta II. so svojím manželom princom Philipom. Návšteva trvala dva dni od 23. do 24. októbra 2008.

6. februára 2012 – Diamantové jubileum. Kráľovná začína letné olympijské hry.

9. septembra 2015 – Stala sa najdlhšie vládnucim panovníkom na britskom tróne v dejinách.

9. apríla 2021 – Vo veku 99 rokov zomrel jej milovaný manžel, princ Philip.

6. februára 2022 – Dosiahla platinové jubileum (70 rokov na tróne).

2. júna 2022 – Slávnostný vojenský sprievod v centre Londýna začal štvordňové oslavy 70. výročia vlády britskej kráľovnej Alžbety II.

6. septembra 2022 – Štyridsaťsedemročná bývalá ministerka zahraničia Liz Trussová sa stala britskou premiérkou. Kráľovná Alžbeta II. ju do funkcie vymenovala na škótskom zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu skôr prijala rezignáciu Borisa Johnsona. Po Margaret Thatcherovej a Therese Mayovej je Elizabeth Trussová treťou ženou na čele britskej vlády a 15. ministerským predsedom za dobu vlády Alžbety II.

7. septembra 2022 – Britská kráľovná Alžbeta II. odložila stretnutie so svojimi poradcami z takzvanej kráľovskej rady, pretože lekári jej odporučili oddych.

8. septembra 2022 – Britská kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov. Išlo o najdlhšie vládnucu panovníčku v britských dejinách. Novým britským kráľom sa stal najstarší syn Alžbety II., princ Charles.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet