Na hlavný obsah

Lekárov znepokojuje zdravotný stav kráľovnej Alžbety II.

Panovníčka by podľa nich mala zostať pod lekárskym dohľadom.

Lekárov znepokojuje zdravotný stav kráľovnej Alžbety II.
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Lekári vo štvrtok (8. 9.) ráno prezreli britskú kráľovnú Alžbetu II. a jej zdravotný stav ich znepokojil. Panovníčka by podľa nich mala zostať pod lekárskym dohľadom, uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení.

Deväťdesiatšesťročná panovníčka sa teraz nachádza na svojom zámku Balmoral v Škótsku, kde zostane aj naďalej, doplnil palác.

Najbližších členov kráľovskej rodiny už o stave kráľovnej informovali, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj v paláci. Do Škótska už prišli všetky štyri kráľovné deti, vrátane korunného princa Charlesa s manželkou Camillou.

V Balmorale už je tiež Charlesov syn princ William, jeho manželka Kate zostala s ich tromi deťmi, ktoré vo štvrtok (8. 9.) prvýkrát išli na celý deň do novej školy.

Hovorca Williamovho mladšieho brata informoval, že tiež princ Harry sa vydá na Balmoral za babičkou. Sprevádza ho manželka Meghan. Tento pár žije v Spojených štátoch, v týchto dňoch je ale v Európe, kde má rôzne pracovné povinnosti.

„Celá krajina je hlboko znepokojená touto správou,“ napísala na twitteri premiérka Liz Trussová. Ľud je v myšlienkach s panovníčkou a jej rodinou, dodala.

Podobné slová zvolil aj šéf opozičných labouristov Keir Starmer a predseda Dolnej snemovne britského parlamentu Lindsay Hoyle. Oznámenie paláca o stave kráľovnej prišlo v momente, keď Trussová v snemovni predstavovala vládne plány.

Kráľovná mala v posledných mesiacoch nešpecifikované zdravotné ťažkosti, ktoré britské médiá opisujú ako „problémy s pohybom“. Obmedzila vystúpenie na verejnosti a naposledy cez víkend odriekla účasť na škótskych hrách v mestečku Braemar.

BBC prerušila svoj program

Britská najsledovanejšia televízna stanica BBC po správe prerušila svoj program a začala živé vysielanie o stave panovníčky. Komentátor BBC pripomenul, že správy o zdravotnom stave členov kráľovskej rodiny prichádzajú len zriedka, čo samo o sebe naznačuje závažnosť aktuálneho diania, ako aj rýchla cesta členov kráľovskej rodiny do Škótska.

Doteraz sa vždy objavovala len informácia o problémoch s pohybom, tentoraz ale táto informácia chýba, čo naznačuje, že ťažkosti sú iného charakteru, uviedol komentátor BBC. „Dúfajme v to najlepšie, ale pripravte sa aj na to najhoršie,“ dodal.

„Kiež Božia prítomnosť posilňuje a utešuje Jej Veličenstvo, jej rodinu i tých, ktorí sa o ňu starajú“. Napísal najvyššie postavený duchovný anglikánskej cirkvi, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Hlboké znepokojenie vyjadril okrem iného aj bývalý britský premiér David Cameron, waleský premiér Mark Drakeford alebo škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet