Na hlavný obsah

Vyše tisíc civilistov mučili v Charkovskej oblasti počas ruskej okupácie

Našlo sa tam desať mučiarní.

Vyše tisíc civilistov mučili v Charkovskej oblasti počas ruskej okupácie
Charkov - ilustračná snímka. Foto: profimedia

V ukrajinskej Charkovskej oblasti sa počas ruskej okupácie mučilo a zabilo vyše 1 000 civilistov, povedal v piatok (16. 9.) podľa portálu Interfax-Ukrajina ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

V oblasti sa po odchode ruských vojakov našlo 10 mučiarní, uviedol tiež podľa ruskojazyčného webu BBC šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

Kyjevu sa v uplynulých dňoch podarilo obnoviť kontrolu nad veľkou časťou Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny počas rýchlej protiofenzívy.

Z oslobodených území začali prichádzať správy o hrôzach, ktorými si za okupácie podľa ukrajinských predstaviteľov prešli miestni obyvatelia. Podobne tomu bolo v prípade miest v okolí Kyjeva oslobodených v apríli.

Jednu z mučiarní zriadili ruskí vojaci za okupácie Balakliji na tamojšej policajnej stanici, zistila BBC.

Artem, ktorý tam podľa svojich slov strávil 40 dní, novinárom stanice povedal, že jeho samotného, spoluväzňa a spoluväzenkyňu Rusi mučili elektrickým prúdom. Používali pritom generátor na nabíjanie mobilného telefónu.

Artem tiež počul, ako v susedných celách kričia ľudia bolesťou. Väzni podľa neho pri mučení špeciálne vypínali hlasnú ventiláciu. „Vypli ju, aby sme mohli všetci počuť, ako pri mučení prúdom kričia ľudia,“ vysvetlil. Rusi ho zadržali po tom, čo u neho našli fotografiu brata v ukrajinskej vojenskej uniforme.

Ukrajinský ombudsman novinárom povedal, že v najbližších dňoch úrady zverejnia presný počet mučených a zabitých obyvateľov oslobodeného Izjumu. Po stiahnutí ruských vojakov našlo provizórne pohrebisko so zhruba 450 hrobmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet