Na hlavný obsah

Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom zmrazujú platy

A to na minuloročnej úrovni.

Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom zmrazujú platy
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom slovenskej vlády zmrazujú platy na minuloročnej úrovni. Aktuálna výška dlhu presahujúceho 60 % hrubého domáceho produktu (HDP) aktivovala pravidlá tzv. dlhovej brzdy. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR.

Pripomenul, že v apríli tohto roka európsky štatistický úrad Eurostat zverejnil informáciu, podľa ktorej pomer dlhu verejnej správy k HDP v roku 2021 dosiahol na Slovensku hodnotu 63,1 %, čím prišlo k prekročeniu horného limitu dlhu verejnej správy. Znamená to, že v zmysle zákona o rozpočtovej zodpovednosti začína platiť tzv. dlhová brzda.

Jedným z jej mechanizmov je aj zníženie platov členov vlády na úroveň ich platov v predchádzajúcom rozpočtovom roku. Zníženie platov nadobudlo účinnosť od 1. mája 2022. Z toho podľa ÚV SR vyplýva, že preplatok v celkovej výške asi 880 eur bude členom vlády štandardne zúčtovaný.

Na zmrazenie platov reagoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že pokles platov rešpektuje. Bude sa riadiť pokynmi, kam má peniaze vrátiť. „Keď dostanem číslo účtu, kam to mám vrátiť, tak to vrátim,“ poznamenal. Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) to tiež nevníma ako problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko