Na hlavný obsah

Z poškodeného plynovodu Nord Stream uniklo veľké množstvo metánu, tvrdia vedci

Presné množstvo uniknutého plynu nie je možné určiť.

Z poškodeného plynovodu Nord Stream uniklo veľké množstvo metánu, tvrdia vedci
Na leteckej snímke poskytnutej dánskymi ozbrojenými silami je vidieť únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Z poškodeného plynovodu Nord Stream uniká do ovzdušia veľké množstvo metánu, ktorý je hlavným skleníkovým plynom. Prvé odhady únik porovnávajú s ročnými emisiami metánu mesta veľkosti Paríža.

Informovala o tom v piatok (30. 9.) sieť na monitorovanie emisií skleníkových plynov ICOS. Podľa nórskych výskumníkov sa nad poškodeným plynovodom vytvoril metánový oblak, ktorý sa v nasledujúcich dňoch pravdepodobne presunie na sever.

ICOS k týmto záverom dospelo na základe údajov z pozemných meracích staníc vo Fínsku, Švédsku a Nórsku.

Alex Vermeulen, zástupca ICOS uviedol, že zatiaľ nedokážu určiť množstvo uniknutého metánu. Dôvodom môžu byť „zložité meteorologické podmienky“ v oblasti a skutočnosť, že z potrubia metán naďalej uniká.

Prvý výpočet dnes zverejnili vedci z Nórskeho inštitútu pre výskum atmosféry (NILU). Na základe záznamov z meracích staníc odhadujú, že z plynovodu sa do ovzdušia uvoľnilo 80 000 ton metánu. „Niečo také sme ešte nevideli,“ povedala výskumníčka Cathrine Lund Myhreová.

„Pre ľudí to nie je nebezpečenstvo. Pri tejto koncentrácii nejde o horľavý plyn,“ povedal Stephen Matthew Platt, výskumník NILU. Očakáva, že sa metán bude pohybovať severnejšie smerom do Fínska v smere vetra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet