Na hlavný obsah

Poškodenie plynovodu Nord Stream bolo zrejme úmyselné

Povedala to švédska premiérka.

Poškodenie plynovodu Nord Stream bolo zrejme úmyselné
Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2 pod vodnou hladinou. Foto: forsvaret.dk

Podľa informácií, ktoré má Švédsko a Dánsko k dispozícii, bolo poškodenie potrubia v Baltskom mori pravdepodobne úmyselným činom. Podľa agentúry Reuters to uviedla švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Novinárov tiež ubezpečila, že nešlo o útok na Švédsko.

Podľa švédskeho ministra zahraničných vecí išlo pravdepodobne o sabotáž a o úmysle hovorila aj dánska premiérka Mette Frederiksenová. Seizmológovia z univerzity vo švédskej Uppsale a dánskeho seizmologického centra v utorok (27. 9.) potvrdili, že plynovod Nord Stream poškodili výbuchy, a nie zemetrasenie alebo zosuvy pôdy, informovala agentúra Reuters.

Premiérka Anderssonová uviedla, že v súvislosti s únikom plynu z plynovodu Nord Stream zaznamenali dva výbuchy a že tieto informácie poukazujú na pravdepodobnú sabotáž. Povedala, že to nebol vojnový akt proti Švédsku.

„Máme informácie od švédskych spravodajských služieb. Tiež sme získali informácie prostredníctvom našich kontaktov s Dánskom a na ich základe sme dospeli k záveru, že ide pravdepodobne o úmyselný čin. Pravdepodobne ide o sabotáž,“ povedal Anderssonová.

„Toto nie je útok na švédske alebo dánske územie. Aj napriek tomu však vláda berie veľmi vážne to, čo sa stalo. A to aj vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu v našej tesnej blízkosti,“ dodala premiérka.

Zdôraznila, že švédska vláda je v súvislosti s najnovšími udalosťami v úzkom kontakte s partnermi, ako je NATO a susedné krajiny vrátane Dánska a Nemecka.

Kto stojí za sabotážou?

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová tiež hovorila o pravdepodobnej sabotáži v súvislosti s plynovodom Nord Stream. Nevylúčila žiadny možný vývoj. Švédsky minister obrany Peter Hultquist uviedol, že krajina je pripravená v prípade potreby uvoľniť príslušné vojenské zdroje.

Dva otrasy, ktoré v pondelok (26. 9.) večer zaznamenali seizmológovia v Nemecku, Dánsku a Švédsku, sa podobali skôr na výbuchy ako na zemetrasenia, uviedlo dánske geologické centrum pri Kodanskej univerzite.

Odborníci z univerzity v Uppsale vo Švédsku potvrdili, že otrasy so silou porovnateľnou so 100 kilogramami dynamitu mali centrum vo vode, nie v zemi. „Sme si istí, že išlo o výbuchy a nie o zemetrasenie alebo zosuv pôdy,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný švédsky seizmológ.

Dánska premiérka Frederiksenová tiež uviedla, že úniky z potrubia boli výsledkom „úmyselného konania“.

Dánsky minister energetiky Dan Jörgensen dodal, že veľkosť dier v poškodenom potrubí, ktoré sa nachádza 70 až 80 metrov pod hladinou mora, je taká, že ich nemohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok uviedol, že Spojené štáty zatiaľ nemôžu potvrdiť správy, že výbuchy a následné úniky z plynovodov Nord Stream 1 a 2 boli výsledkom sabotáže. Ak áno, nie je to v nikoho záujme, dodal Blinken.

Nemecký týždenník Der Spiegel citoval nemenované zdroje, podľa ktorých americká Ústredná spravodajská služba (CIA) pred niekoľkými týždňami varovala Nemecko pred možnými cielenými útokmi na ropovody. Nemecká vláda sa k tejto záležitosti odmietla vyjadriť.

K výbuchom a následným únikom plynu došlo v ekonomických zónach Dánska a Švédska. Oba plynovody boli neaktívne už pred incidentmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet