Na hlavný obsah

Začal sa proces s dvojicou odsúdených za útok na Charlie Hebdo

Proces má trvať do 21. októbra.

Začal sa proces s dvojicou odsúdených za útok na Charlie Hebdo
Ľudia prechádzajú okolo plagátu s nápisom „Je suis Charlie" počas zhromaždenia k prvému výročiu útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo na Námestí republiky v Paríži. Foto: TASR/AP

V Paríži sa v pondelok (12. 9.) začal odvolací proces s dvoma mužmi odsúdenými za napomáhanie terorizmu. Ide o prípady útokov na redakciu časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod s potravinami Hyper Cacher z januára 2015.

Dvaja zo 14 ľudí, ktorých súd pred dvoma rokmi uznal za vinných – Ali Riza Polat (odsúdený na 30 rokov väzenia), a Amar Ramdani (odsúdený na 20 rokov), sa proti rozsudku odvolali.

Pri útokoch na Charlie Hebdo a následnom útoku na kóšer obchod s potravinami zahynulo celkovo 17 ľudí. Útočníkov, bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov a Amedyho Coulibalyho zastrelila polícia a 14 údajných komplicov súdia.

Polat a Ramdani, ktorí si v roku 2020 vyslúžili najprísnejšie tresty, popierajú akékoľvek spojenie s útočníkmi.

Na súd prišli pozostalí, aj rukojemník z obchodu

V súdnej sieni sa v pondelok objavil len zlomok z takmer 300 žalobcov. Medzi prítomnými boli okrem iných aj šéf týždenníka Laurent Sourisseau, prezývaný Riss, ktorého pri útoku zranili. Tiež bývalá publicistka Sigolène Vinsonová, ktorá bola v čase útoku v redakcii, a jeden z rukojemníkov v obchode Hyper Cacher, Lassana Bathily.

Gala Renaudová, vdova po Michelovi Renaudovi, ktorého pri útoku na Charlie Hebdo zabili, prišla do súdnej siene s plagátom s fotografiami obetí.

Záchranári vstupujú do kóšer obchodu po útoku policajných síl na východe Paríža 9. januára 2015.
Záchranári vstupujú do kóšer obchodu po útoku policajných síl na východe Paríža 9. januára 2015.Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AFP je prvý deň procesu plný procesných povinností, vrátane identifikácie obžalovaných či čítania výsledkov vyšetrovania. Proces potrvá do 21. októbra.

V porovnaní s rozsiahlym súdnym procesom v roku 2020 bude tentoraz podľa právnikov obžalovaných dostatok času na vypracovanie podrobností a nápravu chýb v justičnom systéme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet