Na hlavný obsah

Začne sa súdny proces s osobami spojenými s teroristickým útokom v Nice

Očakáva sa, že proces skončí v polovici decembra.

Začne sa súdny proces s osobami spojenými s teroristickým útokom v Nice
K teroristickému útoku v Nice došlo 14. júla 2016, keď islamský extrémista Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vrážal kamiónom do ľudí oslavujúcich Deň Bastily. Foto: TASR/AP

V pondelok (5. 9.) sa v Paríži začne súdny proces s obžalovanými v súvislosti s teroristickým útokom v Nice zo 14. júla 2016. Pri útoku zahynulo 86 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Tridsaťjedenročný Francúz tuniského pôvodu vrazil nákladným autom na prístavnej promenáde do davu čakajúceho na ohňostroj pri príležitosti francúzskeho štátneho sviatku.

Polícia útočníka na mieste zastrelila. Sedem mužov a jedna žena sa postavia pred súd na základe obvinení z teroristického združenia alebo nezákonného zaobchádzania so zbraňami. Očakáva sa, že súdny proces sa skončí 16. decembra.

Pred súdom budú stáť ľudia, ktorí boli blízki páchateľovi Mohamedovi Lahouaiejovi Bouhlelovi alebo mu pomohli získať prístup k materiálu, ktorý použil alebo plánoval použiť pri útoku.

Traja z obvinených čakajú na súd vo väzení, jeden z nich za iný trestný čin, zatiaľ čo štyroch vyšetrujú na slobode. Ôsmeho obvineného budú súdiť v neprítomnosti, pretože podľa jeho právnika ho zadržiavajú v Tunisku. Francúzska justícia naňho vydala zatykač.

Do konca augusta podalo občianskoprávne žaloby 865 osôb alebo združení 39 národností a na pojednávaní ich zastupovalo 119 advokátov. Súdnemu procesu predsedá sudca Laurent Raviot.

Ako bude proces prebiehať

Prvých päť týždňov sa bude súd venovať svedectvám pozostalých a príbuzných obetí. Očakáva sa, že ako svedkovia vystúpia aj bývalý prezident François Hollande a bývalý minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorí zastávali svoje funkcie v čase útoku. Vypočúvať obvinených plánujú začiatkom novembra.

Hoci k útoku došlo v Nice na juhu Francúzska, súdny proces sa koná v Paríži v špeciálne upravenej súdnej sieni. Všetky vypočutia sa budú vysielať online, aby ich mohli sledovať všetci účastníci. Taktiež bude všetko tlmočené do angličtiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet