Na hlavný obsah

Západ chce cenový strop na ropu z Ruska. To varuje, že zastaví dodávky

Nie je jasné podľa akého kľúča by sa ceny mali počítať.

Blok najsilnejších ekonomík západného sveta, G7, sa rozhodol na zastropovaní cien ruskej ropy. Zatiaľ nevieme podľa akého kľúča by sa ceny mali počítať. Rusi však varujú, že ak štáty zavedú cenový strop, prestane dovážať ropu každému, kto tento návrh podporí.

Podoba cenového stropu pre ruskú ropu vzíde zo širokej debaty zainteresovaných strán. Podľa posledných informácií by mohol vstúpiť do platnosti ešte v tomto roku, spolu s ďalším balíkom sankcií. Zatiaľ sa hovorí o decembrovom termíne. Zainteresovaní sa týmito opatreniami snažia znížiť príjmy šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je to dobrá dohoda, ktorá bude znamenať dve veci. Po prvé, Putin nebude môcť profitovať z vysokých cien ropy. A po druhé, uistíme sa, že sa ochránime pred ropnými šokmi v roku 2023 a ďalej,“ tvrdí britský minister financií Nadhim Zahawi.

„Čím väčšia a jednotnejšia je koalícia pre cenový strop, tým väčšia je pravdepodobnosť dobrého výsledku. V kombinácii s navýšením produkcie v iných krajinách, ktoré ropu vyvážajú, by tento nástroj mohol obmedziť infláciu a to je náš cieľ,“ uviedol nemecký minister financií Christian Lindner.

Ruská odpoveď na seba nedala dlho čakať. Ruský vicepremiér Alexander Novak už oznámil, že krajina prestane exportovať ropu aj ropné produkty do štátov, ktoré sa za tento návrh postavia. Hoci Putinov režim inkasuje za ropu väčšie peniaze ako za zemný plyn, práve druhá komodita je v Európe väčšou témou.

Aj v tomto prípade Brusel ponúka ako riešenie cenový strop. Ešte pred rokom sa totiž obchodovalo s plynom za 29 eur za megawatthodinu. Teraz je to 213 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet