Na hlavný obsah

Zariadenia na severnom Slovensku musia vykurovať za akúkoľvek cenu

Ide najmä o centrá sociálnych služieb a školy.

Zariadenia na severnom Slovensku musia vykurovať za akúkoľvek cenu
Ilustračná snímka ohňa v krbe. Foto: RTVS

Stúpajúce ceny energií a paliva trápia najmä obce v severných regiónoch Slovenska, kde sa kúri od septembra až do mája.

Hlavným zdrojom vykurovania v centre sociálnych služieb Studienka v Novoti sú drevené pelety. Riaditeľka centra Katarína Kuchťáková priznala, že ich cena v súčasnosti narástla takmer na dvojnásobok predošlej ceny.

„Predtým stála tona približne 220 eur, tento rok sme pelety kúpili za 420 eur. Ročne minieme asi 160 ton,“ dodala. Zásoby podľa jej slov majú do januára a čo bude ďalej, nevie.

Podobnú situáciu majú aj v základnej a materskej škole v Lokci, tam kúria čiernym uhlím. Riaditeľ Ivan Dudáš vysvetlil, že za tonu zaplatili tento rok 760 eur, zatiaľ čo v rovnakom období pred rokom stála tona 203 eur.

V obci je navyše nedostatok čierneho uhlia a vytvoril sa poradovník. „Kedysi sa dovážalo denne, teraz posiela dodávateľ jeden kamión raz za dva týždne,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

V Centre sociálnych služieb v Zákamennom zas využívajú tekutý plyn, keďže Orava nie je celá plynofikovaná. „Keď natankujeme plné zásobníky, vystačia na tri mesiace,“ povedala riaditeľka Adriana Adamicová s tým, že ceny plynu porovnávajú denne. Zatiaľ to finančne zvládajú.

V centre už prijali úsporné opatrenia. „Sťahujeme teplotu na noc, ale v priestoroch musí zostať tepelná pohoda, aby klienti neochoreli,“ vysvetlila.

„Nemôžeme prestať kúriť v januári, tí ľudia musia byť v teple,“ dodala riaditeľka Kuchťáková. Podľa nej budú „kúriť za akúkoľvek cenu“, no je otázne, dokedy bude zvyšovanie cien pre takéto zariadenia únosné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny