Na hlavný obsah

Ľudia sa chystajú na vykurovaciu sezónu. Zatepľujú a kupujú tepelné čerpadlá

Výrobca tepelných zariadení eviduje najväčší záujem o kotly na biomasu.

Ľudia sa chystajú na vykurovaciu sezónu. Zatepľujú a kupujú tepelné čerpadlá
Na ilustračnej snímke tepelné čerpadlo. Foto: RTVS

Zdražovanie tepla núti aj majiteľov rodinných domov hľadať čo najvýhodnejšie alternatívy vykurovania. Donedávna najviac vyhľadávané zariadenia na plyn sa ocitli na okraji záujmu. Čoraz viac ľudí prechádza na biomasu a tepelné čerpadlá.

Kto zohnal materiál zatepľuje a hľadá zdroj tepla s čo najnižšími nákladmi. Ľudia si však väčšinou po zmene hlavného zdroja tepla nechávajú v zálohe aj pôvodné vykurovacie zariadenia.

„Doteraz sme kúrili pevným palivom. Normálne drevo, uhlie, koks. Vymenili sme to za splyňovací kotol, aby sme troška ušetrili. Aby sme ušetrili niečo ešte, tak sme kúpili tepelné čerpadlo,“ opisuje Ján Rugala obyvateľ obce Rakša.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Úspornejšie alternatívy volia aj ľudia, ktorí majú moderné vykurovacie zariadenie na plyn. „Momentálne máme plynový kondenzačný kotol a rozhodli sme sa pre hrozbu nárastu cien inštalovať tepelné čerpadlo vzduch- voda. To spotrebuje len dva kilowatty a vytvorí asi 5 kilowattov,“ hovorí Thomas Rigg z Martina.

V obci Žabokreky sa ešte vlani ľudia v novostavbách dožadovali predĺženia plynových rozvodov. Dnes sú radi, že sa to nepodarilo zrealizovať. 

„Zvolili sme tepelné čerpadlo. Tento rok sme ešte pridali fotovoltické panely na vykurovanie,“ povedal Miroslav Bella zo Žabokrekov.

Slovenský výrobca tepelných zariadení eviduje najväčší záujem o kotly na biomasu. Aktuálne vybavuje 4 až 5 mesiacov staré objednávky. Tepelné čerpadlá má vraj dostupné bez čakania, tie sa však nehodia pre každý rodinný dom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko