Na hlavný obsah

Zoštátnenie Slovenských elektrární by bolo drahé. Štát je menšinovým vlastníkom

Jeden zo spoluvlastníkov už odkázal, že s predajom nepočíta.

Zoštátnenie Slovenských elektrární by bolo drahé. Štát je menšinovým vlastníkom
Jadrová elektráreň Mochovce. Foto: TASR

Ak Európa v dohľadnom čase nevyrieši energetickú krízu a nepomôže ani zastropovanie cien či reforma trhu, v hre sú ďalšie – už radikálnejšie – scenáre. Jedným z nich je zoštátnenie elektrární.

K takémuto kroku sa plánuje uchýliť napríklad Francúzsko či Česko. Štáty chcú odkúpiť viaceré podiely, ktoré držia v rukách súkromní vlastníci a dostať tak veľkých výrobcov elektriny pod svoju kontrolu. Slovensko uvažuje podobne.

Problém je, že v prípade slovenských elektrární by išlo o miliardy eur, na čo vláda nemá peniaze. Jeden zo súkromných vlastníkov elektrární už pritom poslal vláde odkaz – svoj podiel predať neplánuje. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Štát kontroluje tretinu akcií

Slovenské elektrárne, ktoré majú pod kontrolou Jaslovské Bohunice a Mochovce, sprivatizovala ešte v roku 2006 vláda Mikuláša Dzurindu. V súčasnosti ich vlastní z dvoch tretín spoločnosť Slovak Power Holding. Za ktorou stojí taliansky Enel a český EPH.

Zvyšok – teda poslednú tretinu akcií – kontroluje štát. Hoci sa vláda snaží skrotiť extrémne ceny elektriny ich zastropovaním, v koalícii sa hovorí aj o ďalších, nateraz okrajových, možnostiach – o zoštátnení Slovenských elektrární.

Inými slovami – vláda by odkúpila dve tretiny akcií od súkromných spoločností. „V prípade krízového vývoja musí mať štát pod kontrolou hlavného výrobcu energií na svojom území, a to sú Slovenské elektrárne, plus k tomu Vodohospodárska výstavba,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Vodohospodársku výstavbu, ktorá spravuje zase vodné elektrárne, drží štát v súčasnosti pevne v rukách. Problém je, že ak by chcel 100-percentne kontrolovať aj Slovenské elektrárne, potrebuje na ich zoštátnenie peniaze. A nie malé.

„Je tam 5 funkčných jadrových reaktorov. Toto zoštátniť bude stáť niekoľko miliárd, už len to by bol problém,“ tvrdí odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík SaS.

Otázka ceny nie je v súčasnosti na stole – odkazuje svojmu bývalému koaličnému partnerovi Krajniak. „Koľko by to malo stáť je vždy postoj dvoch strán. Treba si uvedomiť, že Slovenské elektrárne sú nesmierne zadlžené,“ upozornil.

Prípadné odkúpenie väčšinového podielu od súkromníkov však nedáva zmysel ani šéfovi hospodárskeho výboru Petrovi Kremskému (OĽANO). „Bolo by to šialene drahé. Oveľa lepším riešením je zastropovať ceny energií,“ povedal.

Opozícia volá po zoštátnení

Viaceré štáty sa však napriek enormným nákladom vydávajú touto cestou. Francúzsko sa chystá prevziať plnú kontrolu nad elektrárňami EDF. Rovnako tak Česko v prípade spoločnosti ČEZ.

Pravdou je, že obe spomenuté vlády sa pripravujú kúpiť od súkromníkov ich menšinové podiely – čo je opačná situácia ako v prípade Slovenska. Napriek tomu, po zoštátnení elektrární volá aj opozícia.

„Nikdy ich nemali predať. Tieto podniky majú vždy patriť štátu, pretože potom vie, v takýchto ťažkých situáciách, regulovať ceny,“ hovorí Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Jeden zo spoluvlastníkov Slovenských elektrární – český EPH – už odkázal, že nepočíta s predajom svojho podielu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika