Na hlavný obsah

Aj jednotlivé rezorty musia šetriť, ak chcú kompenzáciu za vyššie ceny energií

Ministerstvo financií poslalo návod, ako šetriť.

Aj jednotlivé rezorty musia šetriť, ak chcú kompenzáciu za vyššie ceny energií
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vyššie faktúry za energie očakávajú aj jednotlivé ministerstvá. Peniaze na ich zaplatenie pôjdu zo štátnej kasy. Dostanú ich však len tí, ktorí budú schopní doterajšiu spotrebu okresať. Z rezortu financií dostali 13-bodový návod. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Znížiť teplotu, vypnúť vonkajšie osvetlenie či vytiahnuť spotrebiče zo zástrčiek. Také sú odporúčania pre jednotlivé rezorty. Tie, ktoré ušetria aspoň desať percent oproti minulému roku, môžu žiadať štát o doplatenie vyšších účtov.

Martin Štuk, generálny riaditeľ sekcie správy majetku na ministerstve financií, hovorí, že spotrebu budú kontrolovať. „Inak povedané, budete musieť preukázať mieru úspor a vašu snahu. Zároveň, ak nepreukážete, a mohli ste preukázať, tak potom sa bude krátiť financovanie na úroveň 85 %,“ vysvetlil.

„Zníženie teploty na 20 stupňov Celzia, avizovanie práce z domu každý piatok. Čo sa týka osvetlenia historických budov, tam sme pristúpili k dočasnému vypnutiu,“ opísala opatrenia v rezorte kultúry ministerka Natália Milanová (OĽANO).

Môžu prísť aj s vlastnými návrhmi

Okrem odporúčaných opatrení môžu rezorty priniesť aj vlastné. Na ministerstve financií premáva paternoster denne už len štyri hodiny z pôvodných dvanástich. V rezorte práce znížia čas vykurovania.

„Predĺžili sme dobu, kedy sa na ministerstve temperuje. Bežne to bolo od 18.00 h do 6.00 h, teraz sme to dali od 16.00 h. Myslíme si, že tieto opatrenia by mali bezpečne stačiť na úsporu 15 %,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Opatrenia by však podľa hovorkyne rezortu vnútra Zuzany Eliášovej nemali na komforte pocítiť zamestnanci ani návštevníci. „Pôjde čisto len o úspory v tých oblastiach, kde sa nepohybujú ľudia. Prevenciou chceme zabezpečiť to, aby ľudia zbytočne nevetrali a neplytvalo sa teplom,“ dodala.

Nariadenie sa týka len budov, ktoré vlastní štát, a obchádza tak ministerstvo informatizácie, ktoré sídli v prenájme. Napriek tomu podľa hovorcu Andreja Ďuríčka šetria. „Zaviedli sme pravidlo prirodzeného svetla, teda zákaz stiahnutých okenných žalúzií v prípade priaznivých svetelných podmienok. A tiež zákaz používania pohotovostného režimu stand by po odchode z práce,“ priblížil.

O tom, ktoré dáta o spotrebe sa budú zbierať, oznámi ministerstvo životného prostredia na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál