Na hlavný obsah

Aj mnohé hospice a centrá paliatívnej starostlivosti pociťujú zdražovanie

Ich financovanie na Slovensku zaostáva dlhodobo.

Aj mnohé hospice a centrá paliatívnej starostlivosti pociťujú zdražovanie
Na ilustračnej snímke ošetrovateľka. Foto: RTVS

Šetriť na slabšom kúrení ani vypínať prístroje nevedia, o klientov sa musia starať aj pri rastúcich cenách energií. Mnohé hospice a centrá paliatívnej starostlivosti pociťujú zdražovanie. Ich financovanie na Slovensku zaostáva dlhodobo.

Päťkrát drahší plyn a osemkrát vyššie platby za elektrinu by v novom roku mal platiť hospic v Nitre. Časť peňazí na prevádzku má od zdravotných poisťovní, väčšiu časť však získava od klientov a zo zbierok. Šetriť vie len na tlmení kúrenia na chodbách.

„V priestoroch, kde sú ležiaci pacienti a sú odkázaní na chod na prístrojoch, tam jednoducho neušetríme, tam si neviem predstaviť šetrenie,“ povedal Juraj Barát, riaditeľ Diecéznej charity Nitra.

Mobilný hospic Pod krídlami Dominiky funguje len z peňazí zo zbierok a darovaných dvoch percent z daní. Pre vysoké náklady už presťahoval administratívu, prístroje nabíjať musí.

„Vozíme detských pacientov na onkológiu, či sú to len paliatívni pacienti alebo len onkologickí, ale ceny za benzín a naftu sú veľmi vysoké,“ uviedla Žaneta Petrášová, riaditeľka mobilného hospicu Pod krídlami Dominiky.

„Rezort zdravotníctva pri návrhu rozpočtu na budúci rok počítal s podporou všetkých zariadení, ktoré zasiahla energetická kríza. Ministerstvo financií v návrhu rozpočtu vytvorilo osobitnú kapitolu, ktorá sa venuje práve vykrytiu zvýšených nákladov za energie,“ ozrejmila Petra Lániková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Problémy aj mimo energetickej krízy

S financovaním majú však hospice problémy aj mimo energetickej krízy. V niektorých krajinách ich spolufinancuje aj rezort sociálnych vecí, na Slovensku stále chýba.

„Prepojením sociálnych služieb a zdravotnej starostlivosti sa zaoberá rezort práce spoločne s rezortom zdravotníctva, a to podľa Stratégie dlhodobej starostlivosti,“ dodala Eva Rovenská, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hoci sa sieť hospicov na Slovensku rozširuje, ponuka služieb stále úplne nepokrýva záujem pacientov. Odborníci predpokladajú, že v budúcnosti bude dopyt po službách ešte vyšší, keďže populácia starne a ľudia sa dožívajú pokročilejších štádií svojich ochorení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny