Na hlavný obsah

Americký herec Baldwin uzavrel dohodu s rodinou zastrelenej kameramanky

Informoval o tom manžel zosnulej.

Americký herec Baldwin uzavrel dohodu s rodinou zastrelenej kameramanky
Na snímke americký herec Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe. Foto: TASR/AP

Americký herec Alec Baldwin a producenti westernu Rust uzavreli dohodu s rodinou kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tú Baldwin zastrelil vlani v októbri pri nakrúcaní tohto filmu v Novom Mexiku. Informoval o tom manžel zosnulej kameramanky.

Miestna prokurátorka neskôr uviedla, že dohoda medzi Baldwinom a rodinou Hutchinsovej nebude mať žiadny vplyv na jej prípadné rozhodnutie, či v prípade začne trestné stíhanie.

Na základe dohody stiahnu občianskoprávnu žalobu rodiny proti Baldwinovi a ďalším osobám. Od januára tiež obnovia nakrúcanie westernu, a to s pôvodnými hlavnými aktérmi, uviedol vo vyhlásení manžel kameramanky Matthew Hutchins.

„Nemám záujem púšťať sa do obviňovania alebo prisudzovania viny (producentom alebo pánovi Baldwinovi),“ dodal tento právnik, ktorý sa na základe dohody stane výkonným producentom filmu. „Všetci sme presvedčení, že smrť Halyny bola strašná nehoda,“ uviedol.

Nakrúcanie nízkorozpočtového filmu sa odohrávalo na ranči Bonanza Creek pri Santa Fe v Novom Mexiku. Baldwin 21. októbra minulého roka vystrelil zo zbrane, v ktorej bol ostrý náboj.

Predtým mu však oznámili, že zbraň nie je nebezpečná. Dvadsaťštyriročná kameramanka Hutchinsová prišla o život a 48-ročný režisér Joel Souza utrpel zranenie ramena.

Baldwina aj ďalších by mohli obviniť

Baldwina a ďalších ľudí by mohli kvôli smrti kameramanky obviniť z trestného činu, uviedla už v septembri prokuratúra v Novom Mexiku. Vyšetrovatelia sa zamerali na zisťovanie toho, kto s pištoľou, z ktorej Baldwin strieľal, manipuloval.

Prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová v reakcii na navrhované urovnanie občianskoprávnej žaloby uviedla, že vznesú obvinenia podľa zákonov Nového Mexika, ak to bude vyplývať z dôkazov. „Nikto nestojí nad zákonom,“ napísala.

Baldwin odmietol, že by niesol zodpovednosť za smrť Hutchinsovej, a uviedol, že ostré náboje sa vôbec nemali dostať do zbrane. „Sme vďační všetkým, ktorí prispeli k vyriešeniu tejto tragickej a bolestivej situácie,“ uviedol vo vyhlásení k urovnaniu sporu jeho právnik Luke Nikas.

Vo februárovej žalobe kameramankinej rodiny sa uvádza, že Baldwin nesie „značnú časť zodpovednosti“ za smrť Hutchinsovej. Pretože mal skontrolovať, či zbraň neobsahuje ostré náboje, nemal s ňou mieriť na človeka a nemal stlačiť spúšť.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dospel k záveru, že Baldwin musel stlačiť spúšť. Respektíve že zbraň použitá pri výstrele – revolver Colt kalibru .45 Long Colt – „nemohla vystreliť bez stlačenia spúšte“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet