Na hlavný obsah

Analytici ISW predpovedajú pád Lymanu v priebehu 72 hodín

Ukrajina podľa Zelenského prevzala iniciatívu vo vojne proti Rusku. 

Analytici ISW predpovedajú pád Lymanu v priebehu 72 hodín
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci. Foto: RTVS

Ukrajinské vojská pravdepodobne plne obkľúčia či doplnia strategicky dôležité mesto Lyman na východe Ukrajiny počas nadchádzajúcich 72 hodín, predpovedal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na sobotu (1. 10.) poďakoval armáde za úspechy na fronte a ohlásil oslobodenie obce Jampol pri Lymane. Ukrajina podľa Zelenského prevzala iniciatívu vo vojne proti Rusku. 

Ukrajinskí vojaci odrazili ruské útoky v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa Rusko pre nedostatok dôstojníkov chystá nasadiť do bojov poslucháčov vojenských škôl.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach potvrdiť z nezávislých zdrojov.

„Dosiahli sme významné výsledky na východe našej krajiny. O tom je už dosť zverejnených informácií. Všetci sme počuli, čo sa deje v Lymane. Sú to kroky, ktoré znamenajú veľa. Ďakujem všetkým našim bojovníkom za splnenie tejto časti nášho obranného plánu. Je to veľmi dôležité,“ uviedol Zelenskyj v nočnom vystúpení podľa denníka Ukrajinska pravda.

Lyman ešte držia

Ruské vojská ešte držia Lyman, ale ustúpili z pozícií v obciach Drobyševe a Jampil, uviedol ISW s odvolaním sa na predstaviteľov proruských separatistov a ruských vojnových spravodajcov.

Tí tiež zaznamenali rastúcu aktivitu ukrajinských prieskumníkov v okolí Lymanu. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery ostreľovania ustupujúcich ruských síl ukrajinským delostrelectvom.

Podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhija Čerevatého je obkľúčenie ruských síl v Lymane „v záverečnom štádiu“, pripomenula Ukrajinska pravda na svojom webe.

Rusko označuje situáciu v Lymane za „mimoriadne zložitú“ a ruskí komentátori na sociálnych sieťach vyčítajú ruskému veleniu, že obrancom Lymanu, ktorí zaujali „kruhovú obranu“, chýba podpora delostrelectva, nasadeného na juhu Ukrajiny na ostreľovanie Mykolajiva, poznamenala agentúra Unian.

Obkľúčenie tisícok ruských vojakov

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny obkľúčili mesto Lyman, kde sa v obkľúčení ocitlo asi 5 000 až 5 500 nepriateľov. Uviedol to hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj.

Pripustil podľa agentúry Reuters, že počet Rusov môže byť nižší pre straty a pokusom preraziť z obkľúčenia. Obkľúčenie „viac ako 5 000 ruských vojakov“ v Lymene ohlásil podľa ukrajinských médií tiež gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

„Ruskí vojaci s posádkou v Lymane prosili svoje velenie, aby im dovolilo stiahnuť sa, ale odmietli ich. V obkľúčení je viac ako 5 000 ruských vojakov,“ vyhlásil Hajdaj podľa serveru RBK Ukrajina.

Rusi majú podľa neho teraz len tri možnosti: Pokúsiť sa predrať z obkľúčenia, vzdať sa do zajatia, alebo zahynúť. Ústupové a zásobovacie cesty im totiž ukrajinské sily už odrezali.

„Niektorí sa vzdávajú, majú veľa zabitých a zranených, ale operácia ešte neskončila,“ upozornil hovorca Čerevatyj.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč tvrdí, že v obkľúčení sa podľa rôznych zdrojov mohlo ocitnúť od 2 500 do 5000 vojakov. Pripustil, že situácia sa neustále mení a presné informácie ohľadom Lymanu chýbajú.

Ani sa nevie, či je mesto úplne obkľúčené či či Rusi ešte majú možnosť ústupu. Uviedol to Arestovyč podľa ruskej redakcie BBC.

Obkľúčenie ruského zoskupenia

„Ruské zoskupenie je obkľúčené,“ vyhlásil armádny hovorca Čerevatyj. Armáda podľa neho oslobodila päť obcí pri Lymane: Jampil, Novoselivka, Šandryholove, Drobyševe a Stavky, kde teraz pokračujú „stabilizačné opatrenia“. Operácia, ktorej cieľom je oslobodenie Lymanu, ale ešte neskončila.

Denník The Guardian zverejnil videozáznam, na ktorom je vidieť vojakov, ako vztyčujú ukrajinskú vlajku pri nápise označujúcom vstup do mesta Lyman.

Ukrajinské velenie neohlásilo dobytie obce Torske, o ktorú sa podľa správ z oboch strán ešte bojuje. Ak ukrajinská armáda túto dedinu obsadí, potom sa ruskí vojaci v Lymane ocitnú v úplnom obkľúčení, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

„Sme v obkľúčení. Jednoducho volám, aby som sa rozlúčil,“ hovorí nemenovaný ruský vojak svojej žene v odpočúvanom telefonáte, ktorého nahrávku zverejnila ukrajinská rozviedka. Vojaka, ktorý aj napriek zákazu používania mobilných telefónov zavolal, sa žena pýtala, či dostali rozkaz zomrieť, a potom sa ho pokúša upokojiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet