Na hlavný obsah

Bavorsko zintenzívni kontroly na hraniciach s Českom a Rakúskom

Hovorí o nedostatočnej ochrane vonkajších hraníc EÚ.

Bavorsko zintenzívni kontroly na hraniciach s Českom a Rakúskom
Na archívnej snímke sú nemeckí policajti na hranici s Českou republikou. Foto: TASR/AP

Bavorsko pre rastúcu migráciu od piatka (7. 10.) zintenzívni náhodné kontroly na bavorských hraniciach s Českom a Rakúskom. Oznámil to bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Svoje rozhodnutie, ktoré bude platiť do odvolania, zdôvodnil nedostatočnou ochranou vonkajších hraníc Európskej únie.

„Podľa hodnotenia našich migračných expertov treba v najbližších mesiacoch počítať s ďalším nárastom nedovolených vstupov, predovšetkým potom na takzvanej balkánskej ceste,“ povedal Herrmann.

Balkánska migračná trasa vedie cez Rakúsko do Nemecka. Kvôli už početnejším kontrolám na rakúsko-nemeckej a rakúsko-maďarskej hranici sa migranti snažia do Nemecka dostať cez Slovensko a Česko. Česká republika preto dočasne obnovila stále kontroly na česko-slovenskej hranici.

Šéf nemeckých policajných odborov (DPolG) Heiko Teggatz na začiatku septembra vyzval spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú, aby pre zhoršujúcu sa migračnú situáciu trvalé stráženie hraníc s Českom obnovila.

Obnoví hraničné kontroly aj Sasko?

Nemecko k takémuto riešeniu zatiaľ pristúpiť nechce, k vlastnému postupu sa ale teraz uchýlilo Bavorsko, ktoré s Českom hraničí.

Aj v Sasku, ktoré je tiež českým susedom, silnejú hlasy po obnovení hraničných kontrol. Frakcia saskej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v zemskom sneme požaduje viac kontrol na pomedzí s Českom.

Vnútropolitický hovorca frakcie CDU v saskom zemskom sneme Ronny Wähner podľa denníka Sächsische Zeitung povedal, že dôvodom pre takéto kontroly sú prudko rastúce počty prichádzajúcich migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet