Na hlavný obsah

Česko predĺži hraničné kontroly so Slovenskom

Budú trvať dlhšie o ďalších 20 dní.

Česko predĺži hraničné kontroly so Slovenskom
Ilustračný obrázok - Českí policajti kontrolujú ​hraničný priechod Střelná. Foto: ČTK/Dalibor Glück

Česká republika predĺži kontroly na svojich hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní. Pôvodne mali platiť do soboty (8. 10), no po novom budú trvať do 28. októbra.

Toto opatrenie v stredu schválila česká vláda, oznámil podpredseda vlády a minister vnútra Vít Rakušan (STAN). Opatrenie podľa neho doposiaľ prinieslo jasné výsledky a trend podľa neho ukazuje, že prílev nelegálnych migrantov klesá.

Spomenul najmä počet zadržaných prevádzačov. Dodal, že ku kontrole hraníc so Slovenskom sa od nedele (9. 10.) pridá 80 vojakov. Majú posilniť policajtov a colníkov.

Podľa doterajších údajov policajti od začiatku kontrol preverili viac ako 145 000 osôb, odhalili približne 1 450 migrantov a zatkli 39 prevádzačov. Na Slovensko vrátili približne 450 migrantov a viac ako 500 ľudí nesplnilo podmienky na vstup do krajiny.

V niekoľkých prípadoch museli policajti na zastavenie auta použiť donucovacie prostriedky. V jednom prípade sa policajná naháňačka s prevádzačom skončila dopravnou nehodou.

Minulý týždeň česká polícia uviedla, že od začiatku tohto roka zadržala na území Českej republiky takmer 12 000 migrantov. To je výrazne viac ako v roku 2015, keď v Európe vrcholila migračná kríza.

Minulý týždeň začalo vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko