Na hlavný obsah

Brazília si zvolila nového prezidenta. Bude ním Luiz Inácio Lula da Silva

Súčasnú hlavu štátu porazil o zhruba dva milióny hlasov.

Brazília si zvolila nového prezidenta. Bude ním Luiz Inácio Lula da Silva
Víťaz brazílskych prezidentských volieb Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Budúcim prezidentom Brazílie bude Luiz Inácio Lula da Silva. Ľavicový exprezident z rokov 2003 až 2010 v nedeľňajšom (30. 10.) druhom kole volieb tesne porazil súčasnú hlavu štátu Jaira Bolsonara. Oznámil to volebný úrad TSE.

Za Lulu hlasovalo 50,9 percenta voličov, Bolsonaro získal 49,1 percenta hlasov. Prvé výsledky, ktoré sa začali objavovať krátko po zatvorení volebných miestností o 21.00 h SEČ, ukazovali náskok krajne pravicového Bolsonara o niekoľko percentuálnych bodov. 

Ako sa zvyšoval počet spočítaných obvodov, Bolsonarov náskok sa začal znižovať a napokon sa pomer obrátil. Za Lulu hlasovali zhruba o dva milióny ľudí viac ako za Bolsonara. Celkovo sa hlasovania mohlo zúčastniť 156 miliónov voličov.

Nový prezident krátko po oznámení výsledkov predniesol v Sao Paule prejav k svojim priaznivcom, v ktorom povedal, že názorovo rozdelená krajina teraz potrebuje jednotu a mier a sľúbil, že bude neúnavne bojovať proti rasizmu, predsudkom a diskriminácii.

„Budem vládnuť 215 miliónom Brazílčanov, a nie len tým, ktorí za mňa hlasovali. Nie sú dve Brazílie. Sme jedna krajina, jeden národ, skvelý národ,“ povedal víťaz volieb.

Lula spomenul, že medzi jeho hlavné ciele bude patriť boj proti chudobe a že sa sústredí aj na to, ako ochrániť Amazóniu a zabrániť ďalšiemu odlesňovaniu.

Bolsonaro je prvým prezidentom od 90. rokov, ktorý vo voľbách neobhájil mandát a musí úrad opustiť po jednom volebnom období.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet