Na hlavný obsah

Britská zdravotná sestra podľa obžaloby otrávila niekoľko novorodencov

Sedem z nich zomrelo.

Britská zdravotná sestra podľa obžaloby otrávila niekoľko novorodencov
Foto: Shutterstock

Vo Veľkej Británii začal súdny proces so zdravotnou sestrou, ktorá čelí obvineniu, že v jednej z nemocníc medzi rokmi 2015 a 2016 usmrtila sedem novorodencov a usilovala sa o život 10 ďalších.

Obžaloba v pondelok (10. 10.) podľa agentúry AFP uviedla, že prítomnosť teraz dvadsaťtriročnej Lucy Letbyovej bola spoločným menovateľom pri úmrtí dojčiat na neonatologickom oddelení nemocnice v Chesteri v severozápadnom Anglicku.

„Je to nemocnica ako každá iná v Spojenom kráľovstve, no na rozdiel od iných nemocníc a iných neonatologických oddelení v krajine bola na oddelení v chesterskej nemocnici travička,“ povedal porote na súde v Manchestri prokurátor Nick Johnson.

Nemocnica v Chesteri pozorovala od januára 2015 po 18 mesiacoch výrazný nárast úmrtí dojčiat. A tiež prípadov, keď novorodenci upadali do bezvedomia. Išlo pritom o deti, ktoré boli v stabilizovanom stave, ale potom sa ich zdravie nečakane zhoršilo.

Ľudia prešetrujúci tieto prípady si všimli, že úmrtia aj straty vedomia mali jeden spoločný menovateľ. „Prítomnosť zdravotnej sestry, a tou sestrou bola Lucy Letbyová,“ uviedol Johnson.

Dve z detí v tomto čase otrávili inzulínom, ukázalo vyšetrovanie týchto prípadov. „Nejde o nehodu,“ zdôraznil Johnson. Obžaloba tiež podľa stanice BBC uviedla, že ďalšie z detí zomrelo, keď mu do krvného obehu vpichli vzduch.

Letbyovú zatkli a obvinili už v novembri 2020. Žena všetky obvinenia odmieta. Proces podľa očakávaní potrvá týždne alebo aj mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet