Na hlavný obsah

Česi protestovali pred ruským veľvyslanectvom. Žiadali anexiu Kaliningradu

Reagovali tak na ruské anexie ukrajinských území.

Česko na humorne ladenom proteste pred ruskou ambasádou žiadalo anexiu Kaliningradu. Ide o územie, o ktorého pripojenie v skutočnosti nestojí.

Anexia Kráľovca je česko-poľský vtip, ktorý sa preniesol zo sociálnych sietí do reality. Vznikol ako reakcia na ruské anexie ukrajinských území na základe neplatných referend

„Musíme zdôrazňovať, že ide o vtip, že sa tým bavíme, že to nie je dokonca tak vážne ako ruské referendá. Za naším vtipom nestojí vojna, nestoja zbrane, nestojí utrpenie ľudí,“ hovorí spravodajca Poľskej tlačovej agentúry Piotr Górecki.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Návštevu Kráľovca odľahčene zvážila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Americká ambasáda zase ponúkla Česku lietadlovú loď. Ruské médiá vtipy prevzali s komentárom, že by podobná anexia nezostala bez odpovede.

„Väčšina vôbec nechápe, že je to vtip o tom, ako prebehli referendá v štyroch ukrajinských oblastiach. Majú pocit, že ide o hlúpy vtip, že čo si to vôbec tí Česi a Poliaci dovoľujú,“ dodal novinár českých Hospodárskych novín Ondřej Soukup.

Z geografického hľadiska je Kaliningrad región Ruska, ktorý je aktuálne izolovaný. Od 19. septembra tam platí prísny zákaz pre Rusov prekročiť hranice EÚ s turistickými vízami.

Pokus o vtip sa tam na rozdiel od Prahy a Varšavy nestretol s pochopením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet