Na hlavný obsah

Česká vláda stanovila maximálne ceny plynu a elektriny

Cenový strop má platiť do konca budúceho roka.

elektrická zásuvka
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Česká vláda v stredu (5. 10.) nariadením stanovila maximálne ceny elektriny a plynu. Zastropovanie sa bude uplatňovať počas celého budúceho roka a toto opatrenie by sa malo prejaviť na účtoch za energie už v novembri.

Cenový strop pre domácnosti, podniky pripojené na nízke napätie a verejné služby sa bude uplatňovať bez ohľadu na spotrebu. Malé a stredné podniky pripojené na vysoké a veľmi vysoké napätie budú mať cenový strop na 80 % ich najvyššej spotreby za posledných päť rokov.

V prípade plynu sa strop bude vzťahovať nielen na domácnosti, ale aj na firmy s ročnou spotrebou do 4 200 megawatthodín (MWh). Pôvodný návrh hovoril o spotrebe do 630 MWh. Cenový strop sa bude vzťahovať aj na plyn pre teplárenské spoločnosti, povedal po rokovaní vlády premiér Petr Fiala.

Vláda stanovila už skôr spomínané cenové stropy. A to na 6 000 Kč (as 244 eur) za MWh elektriny vrátane DPH a 3 000 Kč (asi 122 eur) za MWh plynu. K tomu treba pripočítať distribučné poplatky. Fiala uviedol, že náklady na toto opatrenie budú predstavovať približne 130 miliárd Kč (necelých 530 miliónov eur).

Pripravujú opatrenia pre veľké spoločnosti

Námestník ministra priemyslu Petr Třešňák uviedol, že zastropovanie sa dotkne veľmi širokého okruhu podnikateľov. Ale aj verejnej správy a zdravotníckych zariadení, medzi ktoré patrí napríklad väčšina kúpeľných zariadení.

Malé a stredné podniky s ročnou spotrebou plynu od 630 do 4 200 MWh budú môcť využiť až 80 % svojej najvyššej spotreby za posledných päť rokov. Uviedol, že vláda v nadväznosti na rozhodnutie EÚ pripravuje aj opatrenia pre veľké spoločnosti.

Podľa Třešňáka sa vďaka takto nastaveným opatreniam obmedzenie bude vzťahovať napríklad aj na športové kluby. Tie často prevádzkuje verejná správa alebo spadajú pod definíciu malých a stredných podnikov.

Dodal, že vláda pokračuje v príprave štátneho obchodníka s energiou, ktorý má pomôcť verejným inštitúciám nakupovať energiu. Zriadiť by ho malo ešte v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika