Na hlavný obsah

Mikulec: Nelegálnu migráciu musíme riešiť v spolupráci s Európskou komisiou

Kontroly na hraniciach sú len čiastkovým riešením.

Mikulec: Nelegálnu migráciu musíme riešiť v spolupráci s Európskou komisiou
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Ministri vnútra krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodli, že tému nelegálnej krízy musia krajiny riešiť v spolupráci s orgánmi Európskej únie, najmä s Európskou komisiou.

Cieľom krajín V4 totiž podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) nie je robiť „čiastkové riešenia“, ako napríklad kontroly na vnútorných hraniciach.

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana „čelíme problému, ktorý je celoeurópsky“. Obnovenie kontroly na českých hraniciach nebol krok proti Slovensku, dodal.

„Dočasné znovuobnovenie kontrol pomáha chytiť kriminálnikov, ktorí často obchodujú s ľudským nešťastím,“ uviedol po stretnutí ministrov krajín V4.

Ministri povedali, že migračná vlna je v súčasnosti najväčšia od roku 2015. Maďarsko podľa ministra Sándora Pintéra „otočilo na svojich hraniciach už 100 000 nelegálnych migrantov“.

Rakúsky minister Gerhard Karner uviedol, že je treba „posilniť vonkajšie hranice“. Krajiny vyzvali európsku agentúru Frontex, aby nasadila svojich ľudí na vonkajšie hranice Schengenského priestoru.

Všetci sa zhodli na tom, že je treba sprísniť vízovú politiku v krajinách západného Balkánu. Taktiež by mala EÚ zabezpečiť ľahšie vracanie nelegálnych migrantov do krajín pôvodu. „Ak neexistuje návratová politika, nevyriešime nelegálnu migráciu,“ dodal Mikulec.

Návrhy chcú ministri predložiť na októbrovom stretnutí ministrov EÚ, povedal Rakušan. Česko je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko