Na hlavný obsah

Či budú peniaze na 14. dôchodky, nie je jasné

Zákon o rozpočte má uvoľniť peniaze na opatrenia v čase zdražovania z vyššieho výberu daní ešte tento rok.

Či budú peniaze na 14. dôchodky, nie je jasné
Štrnáste dôchodky majú penzisti v novembri dostať z peňazí z vyššieho výberu daní. Na to, aby ich štát mohol použiť, musia poslanci schváliť zmenu v rozpočte. Foto: RTVS

Štrnáste dôchodky majú penzisti v novembri dostať z peňazí z vyššieho výberu daní. Na to, aby ich štát mohol použiť, musia poslanci schváliť zmenu v rozpočte. Aby do novembra stihli dôchodky vyplatiť, mali ich schvaľovať zrýchlene. Návrh neprešiel, chýbal jeden hlas.

Hoci to spočiatku vyzeralo tak, že o 14. dôchodkoch poslanci hlasovať nebudú, napokon zrýchlený proces prešiel aj za pomoci opozície. Hlasovanie o rozpočte také jednoznačné nebolo. Väčšina opozície s jeho návrhom nesúhlasí.

„Jeden a pol miliardy ide do všeobecnej pokladničnej správy. Jediné čo povedali je, že 270 miliónov dajú na dôchodky. Celých 1,3 miliardy je zasa bianko šek pre ministra financií, takže takéto niečo nevieme podporiť ani sme nepodporili,“ uviedol poslanec Marián Viskupič (SaS).

„Ak nevie na čo, tak na pomoc firmám. Lebo firmy dnes zamestnávajú občanov SR a my nechceme, aby občanov z týchto firiem prepúšťali. Preto im tú pomoc musíme dať,“ vysvetlil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zákon o rozpočte má uvoľniť peniaze na opatrenia v čase zdražovania z vyššieho výberu daní ešte tento rok. Koalícia zrejme s rovnakým návrhom na skrátené legislatívne konanie príde do parlamentu opäť vo štvrtok (6. 10.).

Na to, aby poslanci o rozpočte rokovali zrýchlene chýbal jeden hlas. Koaličný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) podľa hlasovacieho zariadenia nebol prítomný. Tvrdí však, že hlasoval za, no zlyhala technika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika