Na hlavný obsah

Zaznamenali pohyb dronov nad plynovým poľom v Severnom mori

Švédsko oblasť uzavrelo pre vyšetrovania úniku plynu z Nord Streamu.

Zaznamenali pohyb dronov nad plynovým poľom v Severnom mori
Na ilustračnej snímke plynové pole. Foto: Wikipedia/CC BY 2.0

Dánska polícia cez víkend zaznamenala hlásenie o aktivite dronov blízko plynového ťažobného poľa Roar v Severnom mori. Informoval o tom v utorok (4. 10.) podľa agentúry Reuters hovorca dánskej polície.

Švédsko podľa agentúry AP uzavrelo oblasť vyšetrovania úniku plynu z poškodeného plynovodu Nord Stream v Baltskom mori.

Plynové pole Roar sa nachádza vedľa najväčšieho dánskeho plynového poľa Tyra. Obe ťažobné lokality prevádzkuje francúzska energetická spoločnosť TotalEnergies. Tá už minulý týždeň pozorovala „nepovolenú aktivitu dronov“ blízko jedného zo svojich ťažobných zariadení v Severnom mori Halfdan B.

Posilnenie stupňa pohotovosti

Dánsko, podobne ako iné krajiny v regióne, posilnilo stupeň pohotovosti v energetickom a ťažobnom sektore. A to po tom, ako niektoré krajiny označili za sabotáž poškodenie ruských plynovodov Nord Stream 1 a 2, z ktorých uniklo obrovské množstvo plynu do mora.

Švédsky prokurátor poverený vyšetrovaním únikov z plynovodov uviedol, že nariadil uzavretie oblastí, kde prebieha predbežné vyšetrovanie údajnej „závažnej sabotáže“.

„Chápem veľký záujem verejnosti, ale my sme na začiatku predbežného vyšetrovania, a preto nemôžem oznámiť podrobnosti o tom, aké vyšetrovacie kroky podnikáme,“ citovala v utorok AP prokurátora Matsa Ljungqvista.

Švédska pobrežná stráž spresnila, že lode, potápači, rybárske člny a ponorky sa nesmú k dvom únikom pri švédskych brehoch priblížiť na menej ako 9,3 kilometra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet