Na hlavný obsah

Desiatky múzeí neprijímajú kultúrne poukazy od štátu ako platidlo

Dôvodom majú byť zmluvy s rezortom kultúry.

Desiatky múzeí neprijímajú kultúrne poukazy od štátu ako platidlo
Na ilustračnej snímke sú kultúrne poukazy na rok 2022. Foto: RTVS

Prijímanie kultúrnych poukazov dostalo stopku. Desiatky múzeí, galérii, kultúrnych domov či kín, nemôžu prijímať poukazy od štátu ako platidlo. Problémom sú zmluvy s rezortom kultúry. Poukazy dostávajú žiaci a učitelia na školách. Ich platnosť sa čoskoro skončí.

Žiaci Strednej odbornej školy technickej v Námestove platia poukazmi za kultúrno-vzdelávacie podujatia, alebo ich používajú pri návšteve múzeí. Žiaci sa obávajú, či ich vôbec stihnú využiť. Ich platnosť sa totiž končí 8. novembra.

„Tento rok sa nám stalo už v dvoch prípadoch, že tieto kultúrne poukazy odmietli. Nijaký dôvod prečo, nijaké zdôvodnenie nebolo podané. Teraz bude veľmi náročné nájsť nejaké prostriedky na dofinancovanie podobných aktivít pre študentov,“ hovorí učiteľka Strednej odbornej školy technickej v Námestove Júlia Časová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pravdepodobne nastal problém pri tom samotnom podpise. Buď nebol správny alebo sa niečo stalo s týmto elektronickým systémom, pretože, mnohým týmto múzeám prišlo v ostatných dňoch odvolanie, že zmluvu z dôvodu nedodržania podmienok odvolali,“ tvrdí predsedníčka Zväzu múzeí na Slovensku Františka Marcinová.

Na problém poukazuje aj Asociácia kultúrnych inštitúcii Slovenska. Príjem poukazov museli stopnúť aj v mestských kinách či kultúrnych domoch. Rezort kultúry tvrdí, že chyby nastali pri procesnej kontrole žiadostí o dotáciu.

„Niektoré žiadosti nezodpovedajú tomu, čo si inštitúcie plánujú uplatniť vo vzťahu k dotácii. Pokiaľ by sa nepristúpilo k doplneniu žiadostí, nemohli by sme ich uspokojiť. Ministerstvo kultúry postupne vyzýva žiadateľov na doplnenie ich žiadostí a pracuje na odstránení nedostatkov,“ uvádza hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová v písomnom stanovisku.

Ministerstvo na otázky o konkrétnych chybách v žiadostiach neodpovedalo. Opätovné prijímanie poukazov bude môcť začať až po podpísaní nových zmlúv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko